Rebellsoldater i staden Aleppo. Sedan upproret mot president Bashar al-Assads regim började har över 27 000 personer mist livet. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Marco Longari

Amnesty: Syriska byar bombas på måfå

De syriska regeringsstyrkorna har börjat bomba sönder områden som de förlorat, uppger människorättsorganisationen Amnesty international i en färsk rapport.

Attackerna mot affärer, sjukhus och brödköer intensifieras. Enligt Amnesty är det barn och andra civila som lider mest av de godtyckliga regeringsattackerna.

Amnesty tror att attackerna är ett sätt för president Bashar al-Assads trupper att straffa de områden som kontrolleras av rebellerna. Enligt Amnesty strider attackerna mot humanitär rätt.

– Regeringsstyrkorna bombar rutinmässigt städer och byar, medvetna om att offren i sådana godtyckliga attacker nästan alltid är civila, säger Amnesty-talesmannen Donatella Rovera.

I rapporten ger Amnesty noggranna beskrivningar av flera attacker mot civila. Bland annat beskriver rapporten hur sju civila människor dödades i en serie flygräder mitt under en bröllopsfest den här månaden.

Amnesty kräver att Syrienkrisen ska behandlas i Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Tidning: Syrien överväger kemiska vapen

Den brittiska tidningen The Times rapporterade på onsdagen med hänvisning till en syrisk källa att den syriska regeringen har planerat att använda kemiska vapen mot den egna befolkningen. Tidningen har talat med en högt uppsatt syrisk militärkälla som lämnade armén för tre månader sedan.

Enligt källan övervägde regeringens trupper att använda kemiska vapen som en sista utväg om trupperna skulle förlora kontrollen över Aleppo eller något annat viktigt område.

Syriens regering har även övervägt att leverera kemiska vapen till Hizbollah-rörelsen i Libanon, enligt källan. Vapnen skulle ha använts i Hizbollahs krig mot Israel.

– Ifall det utbröt ett krig mellan Hizbollah och Israel vore det bara bra för Syrien, säger källan till The Times.

Den tyska tidskriften Der Spiegel skrev i måndags att syriska trupper nyligen har testat ett system för att avfyra kemiska vapen, enligt ögonvittnen.