Finnairplan isolerades i jakt på bomb

Amerikanska myndigheter isolerade ett Finnairplan som landade på JFK flygplats i New York vid midnatt, finländsk tid. Planet isolerades då man misstänkte att det fanns en bomb ombord.

Det var Finnairs flyg AY 005  med 227 passagerare och 11 besättningsmedlemmar ombord som isolerades. Planet hade lämnat Helsingfors klockan 14.1o på måndagen.  När det anlände till New York klockan 15.15 lokal tid inledde amerikanska myndigheterna en specialgranskning ombord. Planet kunde lyfta efter att myndigheterna konstaterat att bombhotet var falskt. 

Flera andra flygplan granskades samma dag på JFK till följd av ogrundade rykten om kapningsförsök och bombhot, uppger Ville Iho, direktör för den operativa verksamheten på Finnair.

Janne Koskelainen, en av passagerarna på flyget, berättar för FNB om hur amerikansk polis undersökte planet:

– Runt planet rörde sig män med vapen. De var klädda i skottsäkra västar och hjälmar. Jag satt i främre delen av planet och såg hur man förde trapporna till planet och en av männen klättrade in. Han gick in i cockpit, säger Koskelainen.

Enligt honom fick ingen av passagerarna panik, utan det hela gick lugnt till inne i planet. Passagerarna väntade några timmar i planet innan de fick stiga ut.

Finnairs returflyg  AY 006 från New York till Helsingfors beräknas bli en timme försenat och anlända ungefär klockan 18. 45 lokal tid.