Åtta gripna för terrorfinansiering i Danmark

Åtta män har gripits av dansk polis, misstänkta för att ha samlat in och förmedlat miljontals danska kronor till den kurdiska PKK-gerillan.

Totalt ska männen, som är i åldrarna 27–71, ha samlat in över 77 miljoner kronor i Danmark under en period på tre år. Dessutom ska de ha förmedlat nära 162 miljoner kronor till PKK.

Polisen tror att insamlingen letts av PKK:s självutnämnda parlament i Danmark, kallat Dansk Folkesamling. PKK är terrorstämplad av USA och EU och därför anklagas männen för att finansiera terrorism.

PKK kämpar för ett autonomt kurdiskt område i Turkiet. Över 45000 personer har dödats sedan PKK inledde sitt krig mot den turkiska staten 1984. Striderna mellan PKK och den turkiska armén fortsatte sedan en vapenvila löpte ut 2004.

På tisdagen dödades flera turkiska soldater i ett PKK-bakhåll i östra Turkiet. Minst sju soldater dödades och 60 skadades då konvojen de färdades i utsattes för en raketattack.

Den turkiska militären inledde genast efteråt en storoperation mot rebellerna bakom attacken. Enligt den turkiska regeringen har hundratals kurdiska rebeller dödats under den senaste månaden.