Foto: Lehtikuva/Mirva Helenius

Kulturlivet beroende av lottopengar

Kulturminister Paavo Arhinmäki (VF) har gett en stormvarning med anledning av nedskärningarna i anslagen till kulturinstitutioner.

Kulturen deltar i räddningsaktionen för statsfinanserna genom att Statens konstmuseum år 2014 ska överföras till en stiftelse. Av den anledningen ska Statens konstmuseum från och med 2014 finansieras med vinstmedel från tipsbolaget Veikkaus. Hittills har finansieringen härstammat direkt ur statsbudgeten.

Det här innebär att de övriga tipsmedlen för konst minskar med cirka 20 miljoner euro.

–Av detta följer att alla som får stöd ur tipsmedlen för konst pressas att spara, säger Arhinmäki i ett mejl.

Enligt ministern påverkas det slutliga beloppet av om det är möjligt att ta av fonderade tipsmedel. I så fall kommer sparbehoven inte genast och då blir det lättare för mottagarna att anpassa verksamheten till den minskande finansieringen.

–Det här föreslår vi i regeringens ramförhandlingar i vår.

Med de fonderade medlen syftar kulturministern på tips- och lottovinster som inte blivit inlösta.

Statsbudgeten brukar varje år innehålla ett anslag av tipsmedel som dirigeras till stödtagare. Anslaget baserar sig på tipsbolagets uppskattning av sin vinst.

–Under de senaste åren har Veikkaus gett större avkastning än vad som skrivits in i budgeten. Skillnaden har överförts till fonden för oinlösta vinster, som på sistone kallats Veikkausfonden, förklarar kontaktdirektör Hannu Kareinen vid Veikkaus.

–För närvarande omfattar fonden 136,7 miljoner euro, säger han.

Det har redan fattats beslut om att pengarna i fråga ska användas bland annat för en grundlig renovering av Olympiastadion.

Direktör Rauno Anttila vid Undervisnings- och kulturministeriet säger att Finansministeriet ofta har en avvikande uppfattning om hur fondmedlen ska användas.

– Finansministeriet anser att de bör satsas på investeringar, men inte på konsumtion.

Statsandelsreform

Arhinmäki skriver att ministeriet nyss har fått budgeten för nästa år färdig.

–Härnäst går vi igenom budgeten och sparåtgärderna för år 2014.

Åtminstone Nationaloperan och Nationalteatern kan vänta sig nedskärningar, men också till exempel filmbranschen får stöd av tipsmedel. Av dem tas också statsandelarna till teatrar och orkestrar.

Arhinmäki tänker genomföra en reform i statsandelssystemet, men den är inte nödvändigtvis avsedd att spara pengar.

– Med reformen vill vi göra systemet lättare att styra på kulturpolitiska grunder. Statsandelarna grundar sig nu främst på årsverken, men framdeles ska också andra kriterier kunna styra en del av anslagen.