Foto: Richard Nordgren

Helsingfors inför skejtförbud nattetid på Banan

Det har stormat i de sociala medierna sedan det uppdagades att asfalten kring konstverket på lättrafikleden Banan skurits bort för att slippa skejtare. En skylt som förbjuder skejtande nattetid ska trygga invånarnas ro.

Biträdande stadsdirektör Pekka Sauri (Gröna) bekräftar att asfalten läggs på nytt.

I går spreds en bild flitigt i de sociala medierna: någon hade skurit bort asfalt runt konstverket på lättrafikleden Banan mellan Kiasma och Gräsviken. Konstverket består av bokstäver som bildar ordet Helsinki och är ett populärt tillhåll för skejtare.

Facebook fylldes snabbt av upprörda kommentarer om hur staden sätter stopp för urbant liv.
Helsingfors biträdande stadsdirektör Pekka Sauri (Gröna) meddelade snabbt på Facebook att han inte vet något om saken, men kommer att reda ut frågan genast på morgonen.

Efter lite detektivarbete kunde Pekka Sauri i förmiddags bekräfta: Det är Helsingfors stads Banan-projekt som fattat beslut om att riva upp asfalten utan att andra instanser varit medvetna om planerna. Det är alltså inte byggnadsverket som står bakom beslutet, inte heller Sauri själv kände till något om beslutet.

– Det handlar om bristfällig information, säger Sauri till Hbl.

Det har kommit in massvis med klagomål om högljudda skejtare av invånarna i närheten. Nu ska asfalteringen runt konstverket läggas på nytt. För att trygga invånarnas ro, lägger staden upp en skylt som berättar att det är förbjudet att skejta nattetid.

– Jag vädjar till skejtarna att respektera förbudet. Det här handlar om en kompromiss mellan olika invånares intressen. Vi kan inte diskriminerade någon invånargrupp, säger Sauri.
"Skategate" engagerar invånarna, under en natt fick Pekka Sauris offentliga Facebook-uppdateringar 86 nya prenumeranter.

Konstverket "Love Helsinki" har skapats av Janne Siltanen och är ett beställningsarbete av Helsingfors konstmuseum.