Foto: Richard Nordgren

Finland har eurozonens dyraste hotellpriser

Hotellnätterna i Finland är inte längre bara dyra, utan dyrast i hela eurozonen. Stora evenemang som World Design Capital-året och ishockey-VM har trappat upp priserna till rekordnivå i euroområdet.

Finland är numera det allra dyraste eurolandet att övernatta i, visar det prisindex som hotellbokningssajten Hotels.com publicerar för elfte året i rad. 

Till och med i starka euroländer som Nederländerna och Tyskland bleknar hotellpriserna i jämförelse med Finland. I Finland får man betala i medeltal 112 euro för en natt på hotell, mot 110 euro i Nederländerna och 91 euro i Tyskland. 

I Helsingfors har hotellpriserna stigit med hela tio procent. När man år 2011 fick betala i medeltal 105 euro för en hotellnatt, kostar den i dag 115 euro. En hotellnatt här är ändå fortfarande betydligt billigare än i Stockholm och lite billigare än i Köpenhamn. Inom Finland är Helsingfors klart dyrast, Tammerfors kommer på andra plats och Rovaniemi på tredje. 

WDC höjer priser

Från Helsingfors stads sida är man ändå inte orolig över prisstegringen.

– Att priserna har stigit har ingen större betydelse. Våra hotell är inte dyra, utan håller medelpris i europeisk jämförelse. Våra hotell håller dessutom hög standard, säger Laura Itävaara, kommunikationskoordinator vid Helsingfors stads turist- och kongressbyrå.

Från stadens sida förklarar man de höjda priserna med stora idrottsevenemang och WDC-året.

I fjol övernattade besökare på Helsingforshotellen i 3,4 miljoner dygn. Medelturisten stannar i 1,8 dygn, vilket betyder att hotellen i huvudstaden besöktes av ungefär 1 900 000 personer. Det är en ökning på sex procent från 2011. I år väntas antalet hotelldygn öka ytterligare.

Resandet blir exklusivt

I Helsingfors råder det ingen brist på högklassiga hotell med jämn standard och frukost som ingår i priset. De flesta hotell i Helsingfors är delar av större kedjor. Mindre, mer personliga hotell, finns det färre av.

– Små personliga hotell är hjärtligt välkomna till Helsingfors, säger Laura Itävaara.

Hon efterlyser speciellt hotell som erbjuder rum lite billigare än till medelpris.

– Över lag blir resandet mer exklusivt. Folk vill ha en upplevelse som de inte får någon annanstans och övernattningen är en väsentlig del av resan.

Läs mer i onsdagens Hbl!