Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari. ver 80 procent av de dödliga brotten som begås i Finland äger rum i privata bostäder. I måndags för en vecka sedan valde en tjugoåring ändå annorlunda då han mitt i rusningstidens Helsingfors drog vapen och sköt sin pappa i en kinesisk restaurang.

Mord och dråp vanligast i Lappland

Finland är EU:s mörka fläck när det gäller dödligt våld. Men den som tror att de flesta mister livet i huvudstadsregionen tror fel. Ställt mot invånarantalet är Lappland och östra Finland de dystraste områdena och så har det egentligen alltid varit.

Det vanligaste scenariot är att arbetslösa män med grava alkoholproblem dödar varandra i landets norra eller östra regioner. Motivet är ett urartat fyllebråk, vapnet är en kniv eller knytnävar och platsen är en privat bostad. Näst flest fall av dödligt våld beror på svartsjuka och då är det vanligtvis mannen som dödar sin partner, i berusat tillstånd.

Och det är den typens besinningslösa våld, som står för största delen av de årligen 100–150 fallen av dödligt våld, som gör att vi särskiljer oss ordentligt från i stort sett hela övriga Europa.

– Övervåldet som man tar till i berusat tillstånd är ett särdrag i finsk brottsstatistik. Det finns länder, så som Irland, där man förbrukar alkohol på samma sätt men antalet fall där man slår ihjäl varandra ser inte alls lika ut, säger forskningsprofessor och psykiater Hannu Lauerma.

Han förklarar våldsdåden med genetik. I norra och östra Finland, som utmärker sig som de svartaste områdena, är det mer vanligt med en genavvikelse som orsakar låg serotoninproduktion och låg blodsockerhalt. De egenskaperna kombinerat med alkoholbruk kan ligga bakom fyllevåld som urartar i dödligt våld.

Läs mer i dagens Hbl.