Foto: Richard Nordgren

Soinis medling omyndigförklarar två ordförande

Den märkliga ordförandetvisten leder till att Sannfinländarnas Helsingforskrets inte får leda sitt eget valarbete i kommunalvalet. Jobbet ska skötas av valombud som partistyrelsen utser. Juha Väätäinen accepterar, Arto Välikangas tvekar.

Hur ogärna Timo Soini än ville  röra om i Helsingforskretsens ord­förandesoppa var han tvungen att göra det. Och hur gärna Sannfinländarnas ordförande än skulle ha löst tvisten kunde han inte göra det.

Soini kokade ihop en kompromiss där både kretsens nyutsedda ordförande Arto Välikangas och dess avpolletterade ordförande Juha Vää­täinen fick en släng av sleven.

Partistyrelsen ska tillsätta särskilda ombud som ska ha hand om kretsens kandidatlistor till kommunalvalet i oktober. Kretsstyrelsen är temporärt omyndigförklarad. Vem som ska leda Helsingforskretsen avgörs efter kommunalvalet, på kretsens höstmöte, troligen i november.

– Partiet tar inte ställning till kretsens angelägenheter. Vi har inga lagliga befogenheter, säger Soini.

Med kretsens angelägenheter syftar Soini på den karusell som började snurra när Välikangas valdes till kretsordförande i somras och Väätäinen avskedades på grund av förtroendebrist. Det sades att Väätäinen hade lett kretsen självsvåldigt. Väätäinen hävdade att beslutet var ogiltigt och att han fortfarande var ordförande.

Enligt Väätäinen har partistyrelsen temporärt tagit makten i Helsingforskretsen, och det finner han sig i. Enligt Välikangas är det struntprat.
– Partistyrelsen kan inte ta makten i kretsen, men det förstår Väätäinen inte. Han känner inte lagen.

Välikangas kan bara på ett villkor acceptera Soinis arrangemang.
– Att valombud ska lämna in kretsens kandidatlistor till valet är okej om listorna är i enlighet med kretsstyrelsens beslut. Vi ska samarbeta med valombuden men vi kan inte överlåta makten till dem. Det vore lagstridigt.

Välikangas lovar att kretsen tar ställning till Soinis lösning vid nästa styrelsemöte på söndag. Välikangas för ordet på mötet medan Väätäinen flänger land och rike runt på Sannfinländarnas valturné.

Väätäinen försökte under en lång presskonferens i går övertyga åhörarna om att han fortfarande har partistyrelsens förtroende – valturnén är det ultimata beviset. Mellan självberömmet för turnéns framgångar och utläggningarna om hur han nästan känner sig ”för älskad av folket på gatan” tog Väätäinen också en martyrgloria på sig.

– Timo Soini sköter Helsingforskretsens ärenden fram till höstmötet och jag sköter Finlands ärenden. Mina relationer till Soini är perfekta. Jag finner mig i hans beslut. Jag är inte den som rusar till domstol i första taget.

Däremot lär den förre Europamästaren på långdistans rusa till kretsens höstmöte för att slåss om ordförandeklubban.
– Jag är inte den som ger upp.

Detta har hänt
• Folkskolläraren och konstmålaren Juha Väätäinen, riksdagsvalskandidat 1972 (för Samlingspartiet) och 2007 (för Centern), valdes in i riksdagen i Helsingfors valkrets 2011 (för Sannfinländarna). Han tog också plats i partistyrelsen och blev ordförande för partiets Helsingforskrets i december 2011.
• Väätäinen semestrade i Spanien under flera kretsstyrelsemöten i somras. Då han närvarade ville han kullkasta beslut från möten som han missat. Han krävde att inga möten skulle hållas i hans frånvaro.
• Styrelsen sammankallade ändå ett möte den 26 juli och ett extra årsmöte den 13 augusti. Där valdes Arto Välikangas till ordförande.
• Väätäinen har försökt ogiltigförklara mötena och ordförandevalet. Partiordförande Timo Soini har försökt medla. Kretsens nästa ordförandeval hålls i höst.