Foto: Lehtikuva/Mikko Stig. Hälsovårdsavgiftens vara eller inte vara delar lägren i Helsingfors.

Hälsovårdsavgift är het politisk fråga i Helsingfors

Staden växer och det kostar. Enligt senaste prognos överskrids årets budget i Helsingfors med 50 miljoner euro.

Redan i år har utgifterna för social-, hälso- och sjukvården vuxit mera än tänkt i Helsingfors. Det betyder utmaningar också för arbetet med budgeten för 2013.

Hälsovårdsavgiftens vara eller inte vara kommer att vara ett av de heta samtalsämnena.

Helsingfors stad har kämpat med att sänka utgiftstillväxten i många år redan. Prognosen för 2012 visar ändå en utgiftsökning på 5,9 procent, över 50 miljoner euro. Utgifterna har ökat främst inom socialverket, utkomststödet,  hälsovårdscentralerna, specialistsjukvården och utbildningsverket.

Stadsdirektör Jussi Pajunen ska presentera budgeten i oktober och hans parti Samlingspartiet har redan i många år oroat sig för utgiftsökningen. Världens och landets dystra ekonomiska läge innebär en osäker framtid också för stadens skatteinkomster och låneutveckling.

Som sig bör i budgetspelet kommer de andra partierna med mothugg och motförslag. Både De Gröna och Socialdemokraterna vill avdramatisera läget.

– Det är typiskt att den här tiden på året måla mörka moln på himlen, men vi har redan i många år varit av avvikande åsikt. Vi tar situationen på allvar men vi har inte något sådant läge att vi behöver spara. Vi har råd med servicen, säger stadsstyrelsemedlem Tarja Kantola (SDP).

Ville Ylikahri (Gröna) är lite försiktigare.

– Vi badar inte precis i pengar, men vår driftsekonomi kan vi sköta utan lån. Lånen ska tas för investeringar.
 

Läs mer i dagens Hbl.