Skrota ditt ålderstigna åkdon - få 500 euro till nytt

Skrota din gamla bil och få 500 euro till en ny – det är moroten som Finlands Bilåtervinning lockar med för att få finländarna att byta till nyare åkdon. Bilparken i Finland är nu Västeuropas äldsta.

Medelåldern på bilparken i Finland är 20,4 år. Det betyder att den äldsta bilparken i Västeuropa rullar på de finländska vägarna, enligt Finlands Bilåtervinnings uppgifter.


Medelåldern har dessutom stigit, år 2010 var den 20,3. Förändringen är inte stor, men utvecklingen går i fel riktning.
Den färska statistiken för bilhandeln i augusti tyder på samma sak. Försäljningen av nya bilar hostar. I augusti registrerades 30 procent färre nya bilar än år 2011.

Finlands Bilåtervinning anser att det nu är dags att återuppta kampanjen med förmånssedlar till dem som för sin gamla bil till skrotning. Den som köper en ny bil får 500 euro, den som köper en begagnad värd minst 4000 euro får en förmånssedel på 200 euro.

– Kampanjen har varit populär, folk kommer ihåg den och det händer faktiskt att folk ringer och frågar om den kommer igen, säger Arto Silvennoinen verkställande direktören för Finlands Bilåtervinning Ab.

Motsvarande kampanj har arrangerats tre gånger tidigare, åren 2005, 2006 och 2008.
Någon brist på mottagningsplatser för ålderstigna åkdon är det inte i Finland. Finlands Bilåtervinning upprätthåller 273 platser som tar emot skrotfärdiga bilar och ser till att alla delar av dem hanteras på rätt sätt.
För att få sin bil ur registret krävs inte mer än att man går in på nätet, men det först efter att man fått ett skrotningsintyg från Finlands Bilåtervinning.

Gratis att skrota
För kunden kostar det inget att föra bilen till skrotning – eller återvinning som det egentligen innebär. Hbl följer med på en guidad tur på Kuusakoski mottagningsstation i Vanda. En blå Mazda 626 anno 1990 med namnet "Sjöbergs" målat på bakdelen håller på att plockas isär. Mängder med registerplåtar ligger på ett flak, fälgar på ett annat, bilbatterier och farliga vätskor har sin plats medan tömda bilkroppar slängs med kran på hög. Allt har sin plats när bilen återvinns.

Det här är business för Kuusakoski, störst inom industriell återvinning i norra Europa, men det är också en miljögärning.
I fjol skrotades cirka 100 000 bilar, men bara 64 851 skrotningsintyg skrevs ut. Det innebär att en tredjedel av bilarna är på villovägar. Enligt Arto Silvennoinen har bilarna sannolikt tagits ur trafik, men de syns fortfarande i fordonsregistret.

Enligt statistiken hade närmare en halv miljon bilar tagits ur trafik i juni i år, 400 000 av dem personbilar.
– Bilar som lämnas åt sitt öde och aldrig avregistreras förvränger totalmängden bilar som finns i registret eftersom uppskattningsvis hälften av dem i verkligheten skrotats eller förts utomlands, säger Silvennoinen.

Återvinningskampanjen startar i dag och pågår till den sista november. Förväntningarna hos Finlands Bilåtervinning är att juni månads rekord på 7 000 utskrivna skrotningsintyg kommer att slås under kampanjen.