Rysk surfplatta redo att lanseras

Ryssland ger sig nu in på surfplattemarknaden med en egenproducerad platta utvecklad vid det nationella kärnforskningsuniversitetet i Moskva. Den kommer att tillverkas i en civil version och en version för försvaret.

Plattan presenterades på en teknikkonferens i Berlin i veckan, med förhoppningen att den ska kunna konkurrera med den amerikanska surfjätten Googles Androidplattor.

Det ryska försvarsdepartementet har oroat sig för att topphemlig och känslig information via Googles datalagring skulle kunna hamna i händerna på den amerikanska regeringen.

Enligt Andrej Starikovskij, chef vid universitetets produktionsenhet, kommer surfplattan att tillverkas i två versioner: en för konsumenter, och en för försvarsbruk.

– Operativsystemet har samma kapacitet andra Androidsystem, men inga dolda program som skickar användarnas privata uppgifter vidare till Googles högkvarter.

Den militära varianten kommer vara både stöt- och vattensäker. Den stödjer kryptering och använder det ryska navigeringssystemet Glonass istället för det amerikanska gps.