Foto: Lehtikuva/Mikko Stig.

Överläkare vill ha lag om dödshjälp

Överläkare Juha Hänninen anser att Finland behöver en lagstiftning som tillåter eutanasi. I sin nyutgivna eutanasibok påpekar han dock att vi först måste göra symtomlindring och palliativ vård tillgänglig för alla behövande.

– I första hand måste vi utveckla metoderna för symtomlindring och vård i livets slutskede. Men när man gjort allt, eller upphört att göra allt onödigt, men livet och lidandet fortsätter, då står vi inför frågan hur man kan hjälpa, säger överläkare Juha Hänninen.

Den tidigare eutanasimotståndaren höll på onsdagen en presskonferens i samband med utgivningen av sin bok Eutanasia – hyvä kuolema (Eutanasi – ett gott sätt att dö). Hänninen, som är föreståndare och överläkare på Terhohemmet i Helsingfors, har under de senaste åren börjat tala för en eutanasilagstiftning.

Han kan inte peka på någon enskild tidpunkt för när han ändrade åsikt i frågan.

– Det har varit en process. Jag har jobbat med döende människor i snart tjugo år. Jag har på nära håll sett många människor dö och med åren har jag fått en djupare inblick i det mänskliga lidandets olika former. När lidandet blir utdraget och döden är oundviklig vill en del människor vill inte längre leva, utan dö. När vi gett dem all lindring vi kan, och de fortfarande vill dö, måste vi ge dem den möjligheten.


Läs hela intervjun i torsdagens HBL 30.8

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.