Foto: Leif Weckström. Försvarsminister Carl Haglund och justitieminister Anna-Maja Henriksson, båda SFP.

Lagen om äldreomsorg drar ut på budgetförhadlingarna

Stötestenen i förhandlingarna är innehållet i lagen om äldreomsorg. Regeringen hoppas att man ska vara överens om innehållet när budgeten blir klar i morgon.

Innehållet i lagen om äldreomsorg fick budgetförhandlingarna att dra ut på tiden. Att innehållet i lagen ska vara klart är ingen absolut förutsättning för att budgeten ska kunna bli klar, men man hoppas nå en övernskommelse i morgon. 

Från börja hade man reserverat både onsdag och torsdag för förhandlingarna, men i går kväll och i morse fanns indikatorer som talade för att budgeten skulle ha klubbats igenom redan i dag. 

Det är inte bara den eventuella personaldimensioneringen i äldreomsorgen som är på bordet, utan en större helhet, precis som flera regeringspartier efterlyst: också närståendevården och övriga vårdformer, med andra ord. En stor fråga är naturligtvis budgeteringen för detta, och vilken summa som kan vikas för ändamålet.

Det social- och hälsopolitiska ministerutskottet, som förhandlade om frågan ännu sent i går kväll, fortsätter förhandlingarna i kväll. Hela regeringens budgetförhandlingar fortsätter i morgon klockan 10.

Andra frågor som behandlas under budgetförhandlingarna är som väntat avdraget för hushållsnära tjänster, som skars ner i årets budget. Nu är främst procenten på bordet, och åtminstone Samlingspartiet och SFP driver på en höjning.

För SFP är dessutom skärgårdstrafiken viktig. I regeringsprogrammet utlovas en tryggad skärgårstrafik, och veterligen gäller det nu att bryta arm om cirka en miljon i budgetmedel.

Utanför Ständerhuset pågick tidigare i dag en traditionsenlig demonstration med Occupy-rörelsen som värd. Skillnaden är att demonstranterna i år förvisats från Finlands Banks trygga trappa och höll till i gatukorsning, vilket väckte agg och tandagnisslan varje gång bilar och spårvagnar plöjde igenom.

Men budskapet var en tydlig protest:

– Det är obegripligt att regeringen svarar på krisen med bland annat momshöjningar, som drabbar låginkomsttagare hårdast, säger Helsingforsfullmäktige Yrjö Hakanen (FKP).

– Om regeringen faktiskt har som mål att Finland ska vara det mest bildade landet 2020 är det absurt att skära i bildnings- och kulturmedel, säger ungdomsledaren Eeva-Helena Inomaa från Artister för fred, Pand.

Hon anser att militära anskaffningar i stället ska stryka på foten.