Foto: Leif Weckström. Arja Tarvonen tar prover på 89-åriga Signe Frejborg som fått hemvård i två år.

Hemvård på distans ska minska sjukhusbehov

Borgå stad deltar i ett pilotprojekt där stadens hemvård sköts delvis privat och på distans. Genom att vårdarna när som helst får tag på en läkare, hoppas man minska antalet besök till vårdcentraler och sjukhus.

Signe Frejborg, 89, bor hemma i sin egen lägenhet i centrala Borgå. Hon får besök av hemvården en gång per dag. De diskar, hänger upp hennes tvätt och på måndagar hjälper de henne i duschen.

Den här tisdagsmorgonen är sjukskötaren Arja Tarvonen på plats för att ta blodprov för att säkerställa att doseringen av den bloduttunnande medicinen är korrekt. Provet visar på ett litet för lågt värde, varpå Tarvonen ringer Doctagonläkaren Jan Selenius för att diskutera hur man ska gå vidare med vården.

– Det här är ett helt annorlunda sätt att jobba. Till skillnad från tidigare får jag nu alltid tag på en läkare och läkaren känner kunden och hans eller hennes sjukdomshistoria, berättar Tarvonen.

Färre läkarbesök
Arja Tarvonen är en av tre sjukskötare som sedan årsskiftet deltar i pilotprojektet. Därtill har 21 hem- och närvårdare hand om de 120-130 kunder som hör till vårddistrikt ett i Borgå, det distrikt som omfattas av pilotprojektet.

Efter snart åtta månader har man inga kalla fakta att presentera om hur det nya sättet att jobba har påverkat kundernas behov att söka vård på andra ställen, men Tarvonen ser en klar trend.

– Tack vare läkarkontakten har vi till exempel kunnat sätta in medicinering i tid för att tömma vätska och på det sättet förhindrat att läget förvärras hos patienter med hjärtsvikt. Tidigare gick det ofta så långt att det krävdes läkar- eller sjukhusbesök.

Anbudsförfarande
Soili Partanen
, som är hemvårdschef vid Borgå stad, berättar att man är mycket nöjda med pilotprojektet. Till den grad att man vill utvidga systemet att gälla alla fem distrikt inom stadens hemvård plus en del av den övriga äldrevården. Vilket företag som kommer att sköta äldrevården nästa år beslutas genom ett anbudsförfarande. Eftersom det i det här skedet handlar om ett pilotprojekt, vill Partanen inte gå in på exakt vad hybridlösningen kostar för Borgå stad.

– Billigare blir det här ju inte.

Man hoppas ändå att modellen ska bära frukt på längre sikt och betyda mindre kostnader för specialistvård.
Arja Tarvonen har främst fått positiv respons från sina kunder. Ett fåtal tycker att det är dåligt att det inte finns någon läkare på plats.

– Men det är främst sådana som har börjat få hemvård först med den nya modellen. Tidigare fick man ofta inte ens tag på en läkare per telefon.

Signe Frejborg har fått hemvård i två års tid och hon är nöjd.

– Så som jag har det nu är jag nöjd, men jag vill inte att det ändras på något sätt. I juni blir jag 90 år och jag är tacksam över att jag får vara med.

 

Läs mer om projektet och om regeringens förhandlingar om äldreomsorgen i budgeten, i dagens HBL.