LEHTIKUVA / Sari Gustafsson

Syrienambassadör: Kulturutbyte förföll i krig

Ambassadens fönster skakar: en bomb har exploderat på ett par kilometers avstånd. Under nätterna hörs ljudet av eldstrider allt oftare från olika delar av staden, och det är inte heller längre tryggt under dagen. På Finlands ambassad i Syrien packar personalen, det är dags att resa bort.

Så minns ambassadör Harri Mäki-Reinikka flytten för fem månader sedan. Efter månader av oroligheter i resten av landet hade striderna krupit allt närmare huvudstaden Damaskus.

Mäki-Reinikkas ambassadörstid i Syrien började på hösten 2008. Från Damaskus skötte han också relationerna till Libanon, Jordanien och Irak.

Situationen såg hoppfull ut eftersom Syrien verkade öppna sig mot världen. Det fanns planer på syrisk-finskt samarbete inom vetenskap och konst. Finlands Mellanösterninstitut öppnade nya lokaler i Damaskus och det var gott om inflytelserika finländska besökare. Under 2009 besöktes landet av bland andra president Halonen, utrikesminister Alexander Stubb och Europaminister Astrid Thors.

Arabvåren nådde Syrien

Sedan ändrades allt. I slutet av 2010 började landet bli allt mer oroligt och i början av 2011 väntade man redan på när folkresningarna i arabländerna skulle nå Syrien.

Under vårvintern växte upproret mot regeringen. Då ändrades också ambassadens arbetsbild. Det fanns inte längre tid att arbeta för att gynna handel och kulturutbyte.
–Arbetet förvandlades till att bli enbart politisk rapportering, säger Mäki-Reinikka.
Klimatet i landet hade ändrats.

Trots den ändrade situationen fortsatte ambassaden att arbeta från Damaskus till början av 2012. Då försämrades de praktiska förutsättningarna för verksamheten.

–Det var upprepade elavbrott och telekommunikationen började löpa trögt.
Ambassadens internationella service flyttades till Turkiet medan den politiska rapporteringen fortsatte från Jordanien och Libanon.

Mäki-Reinikka flyttade till Libanon då evakueringen blev aktuell den 19 mars. Ambassaden i Damaskus stängdes inte och den lokalt anställda personalen fortsätter att arbeta där.

–Vi är i kontakt med dem, och de besöker oss i Libanon.
Mäki-Reinikka besökte Syrien senast i mitten av juni.
–Säkerhetspådraget hade ökat klart, och folk var räddare än tidigare, säger han.
I juli bröt hårda strider ut i staden.

Oro över flyktingarna

Mäki-Reinikka är sorgsen och orolig över syriernas situation.
–De är ett välvilligt och gästfritt folk, som har lidit ofantligt. De hade så många planer, som nu slagits i spillror. Återuppbyggnaden kommer att ta lång tid, säger han.Det ständigt ökande våldet väcker oro. Rapporterna om massmord tyder på att sunnimuslimer utsätts för etnisk rensning.

–Tusentals människor är försvunna. Var är de, frågar Mäki-Reinikka.
Läget i flyktinglägren väcker också frågor.

–Det råder brist på allt och flyktingarna strömmar in i grannländerna. Den växande flyktingmängden sätter tryck på grannarna och kan skapa instabilitet.

Vid årsskiftet byter Mäki-Reinikka stationeringsland till Litauen. Men han kommer inte att glömma Mellanöstern.
–Syrien kommer säkert att finnas i mina tankar resten av livet.