LEHTIKUVA / Viena Kytöjoki

Sannfinländare: Skär ner biståndet tills ekonomin växer

Matti Putkonen, alltiallo på Sannfinländarnas partikansli, anser att Finland måste skära ned utvecklingsbiståndet tills ekonomin åter börjar växa. Enligt Putkonen kräver biståndet fem procents tillväxt i Finlands ekonomi.

–Det behövs 3–5 procents tillväxt. Vid tre procent upprätthålls sysselsättningen och vid fem procent ökar den. Samtidigt måste industriproduktionen öka med 7–9 procent.

Sannfinländarna presenterade på torsdagen en enkätundersökning som egentligen blev klar redan i april. Enligt den är 61 procent ense med Putkonen om att biståndsanslagen bör sänkas. Lika många vill också minska statens utgifter för invandringen. Hittills har bara Sannfinländarna haft tillgång till undersökningen, som gjordes i samband med partibarometern med ett drygt tusental finländare i april.

Branschdirektör Juhani Pehkonen på TNS-Gallup, som utförde undersökningen, påpekar att man in undersökningen inte frågade hur mycket anslagen för bistånd och invandring borde sänkas.

–Av undersökningen framgår det att folk anser att man i viss mån ska spara på alla sorters utgifter, säger Pehkonen.
I enkäten frågades det hur finländarna ställer sig att Finland ensidigt minskar sådana utgifter som grundar sig på internationella fördrag, till exempel FN- och EU-avtal. Dessutom ställdes det frågor om biståndsanslagen, anslagen för invandring, anslagen till FN:s klimatfond och stödet till förnybar energi. Enligt Pehkonen är resultaten av undersökningen fortfarande giltiga.
Enkäten var riktad till finländare mellan 15 och 74 år och dess felmarginal var tre procent i vardera riktningen.

Putkonens antagande

Enligt Putkonen har folks åsikter om utvecklingsbiståndet ändrats på fem år. Han medger ändå att den bedömningen bygger helt på hans egen fingertoppskänsla.

–Jag kan inte säga något om forskningsresultat, men tankegångarna har förändrats jämfört med hur det lät när jag reste runt och talade med folk för fem år sedan. Då var det ingen som ifrågasatte utvecklingsanslagen.
Också på annat sätt kommer Putkonen med egna tolkningar av undersökningen.

–Folk har fått nog när skattemedel slängs omkring i världen, även för sådant som inte skapar jobb och utkomst eller stärker den sociala tryggheten.

Enligt Putkonen vill Sannfinländarna ändå inte helt slopa biståndet.
–Det finns mycket gott i utvecklingssamarbetet. När vi har pengar ska vid delta i det med själ och hjärta. Man måste dock se till att pengarna går till gräsrotsnivån och kommer barn och kvinnor tillgodo.