Enad fransk-tysk front väntas om Greklands stödvillkor

Greklands regering måste uppfylla villkoren i stödprogrammet från i februari. Det är det budskap som Angela Merkel och Francois Hollande väntas ge.

Greklands regering måste uppfylla villkoren i stödprogrammet från i februari, väntas bli huvudbudskapet från Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande.

Merkels och Hollandes möte  i dag torsdag var planerat inför det att Greklands premiärminister Antonis Samaras besöker Berlin och Paris i veckoslutet. Samaras vill försöka få mer tid på sig att få ordning på landets budgetunderskott.

- Mer tid är inte en lösning på problemen, sade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble i en radiointervju inför mötena.

Enligt Wolfgang Schäuble kan mer tid likställas med fler nödlån och han förklarade i intervjun att stödet till Grekland redan nått gränsen för vad som är rimligt.

Greklands recession är inne på femte året och nästan var fjärde i arbetskraften är arbetslös, men långivarna — EU och IMF — kräver trots det att landet ska strama åt budgeten med 11,5 miljarder euro 2013—2014.

Ett avgörande beslut om vilka villkor som ska gälla för nya utbetalningar av nödlån till det konkursmässiga eurolandet väntas inte förrän inspektörer från den så kallade trojkan — EU, ECB och IMF — lämnat en rapport inför ett möte mellan eurozonens finansministrar i mitten av september.