Foto: Cata Portin

Pekkaniska satsar på välmående genom motion

Fem kilometer jogging ger fem euro i lönepåslag och den som slutar röka och lyckas vara rökfri i ett år får 1000 euro i bonus. Företaget Pekkaniska satsar ungefär 200 000 euro per år på de anställdas välmående.

– Fram för allt förbättrar det sammanhållningen och gör arbetsmiljön mer trivsam, säger Sampsa Tirkkonen, som har jobbat som controller på Pekkaniska i drygt fyra år.

Företaget säljer och hyr ut lyftkranar och skylifts.
Tirkkonen motionerade aktivt också innan han började jobba på Pekkaniska och har svårt att säga hur företagets motionsbonus har påverkat hans mående och sjukfrånvaro.
– När man motionerar mår man bättre. Det här uppmuntrar ju till att röra på sig.

Cykelbonus
Själv fick Tirkkonen ungefär 700 euro i motionsbonus förra året. 510 euro fick han för att han inte hade en enda sjukdag, 170 euro för att inte röka och resten för jogging.

Företagets personalchef Kristiina Virtala berättar att de som cyklar till jobbet kan få ett betydande lönepåslag i motionsbonus. Företaget betalar nämligen 25 cent per kilometer åt den som cyklar till jobbet, förutsatt att arbetsvägen är minst fem kilometer. Inom företaget finns det anställda som cyklar till och med 40 kilometer per väg.

De anställda får använda en timme arbetstid per dag till motion, förutsatt att jobbet tillåter det. Tirkkonen, som jobbar på ekonomiavdelningen, har under året kunnat utnyttja högst 5-10 timmar arbetstid.
– Min arbetsbild är sådan att det är svårare att komma loss.
För Tirkkonens del har företagets policy uppmuntrat honom till att delta i olika motionslopp, Pekkaniska står nämligen för startavgiften.

Bonus minskade måndagsfrånvaro
Eftersom företagets motionsbonus har varit i bruk sedan 1989, har Kristiina Virtala svårt att säga exakt hur de har påverkat de anställdas sjukdagar och behov av företagshälsovård. Men andelen sjukfrånvaro är rätt liten, 1,8 procent. Det är också få anställda som går i invalidpension, berättar Virtala.

Sedan Pekkaniska tog i bruk en bonus på 510 euro för den som har noll sjukdagar på ett år, minskade antalet frånvaror på måndagar betydligt. Virtala tror ändå inte att systemet för att anställda känner sig tvungna att jobba när de är sjuka.
– Jag tror att summan är tillräckligt stor för att minska onödiga frånvaror, men tillräckligt liten för att folk ska stanna hemma när de är sjuka.

90 procent av Pekkaniskas personal får någon form av motionsbonus. Virtala känner inte till att systemet skulle ha missbrukats.
– Jag tror att tiden är en större drivkraft än pengarna. I dagens läge verkar folk ha mer brist på tid än på pengar.