Vinexpert vill folkomrösta om Alko-monopol

– Vi börjar samla in namn för en rådgivande folkomröstning i oktober, säger Petri Viglione. Namnen kommer att samlas in av Avoin ministeriö, en webbsajt som välkomnar olika medborgarinitiativ för att ändra lagstiftningen.

Det behövs 50 000 namn för att tvinga riksdagen att behandla en medborgarmotion för en lagändring.
– Vi tar inte ställning för eller emot innehållet i initiativen, säger projektkoordinator Joonas Pekkanen på Avoin ministeriö.
Genom att skriva på appellen tar man ännu inte ställning för eller emot Alkos monopol. Man stöder endast idén om en folkomröstning.

– Medborgarna kan sedan rösta för ett bevarande av det nuvarande systemet, en skärpning eller för att tillåta andra än Alko att utöva detaljhandel, förklarar Viglione.
– Man kan jämföra projektet med att bygga en ishall. Nu byggs hallen, när den står färdig är det dags att välja om man står bakom HIFK, Jokerit eller Tappara.

Tre alternativ

Viglione föreslår att medborgarna i en kommande folkomröstning ska ha tre alternativ att välja mellan:
1) Bör den nuvarande alkohollagstiftningen med monopolet behållas?
2) Bör den nuvarande alkohollagstiftningen skärpas beträffande detaljhandeln med de svaga alkoholdryckerna?
3) Bör den nuvarande alkohollagen med bestämmelser om ensamrätt till försäljning hävas?

– En folkomröstning kan alltså leda till att Alkos nuvarande monopol består, att mellanölet åter förpassas till Alko eller att Alkos monopol ersätts med tillståndsprövad detaljhandel.

– Alla alternativen innehåller för- och nackdelar, men det är viktigt att vi får en ny alkoholkultur. Den nuvarande alkoholpolitiken har misslyckats eftersom dödligheten i alkoholrelaterade sjukdomar har fyrdubblats sedan 1969, säger Viglione.

Tredje gången?

Om initiativet verkligen skulle leda till en folkomröstning vore det tredje gången en sådan genomförs i Finland. De två tidigare gällde för förbudslagen och EU-medlemskapet.

Avoin ministeriö offentliggjorde folkomröstningsinitiativet i går och öppnade sin sajt för en debatt om hur omröstningsalternativen slutligt ska formuleras.

– Vi tar emot förslag och låter experter utvärdera dem. Det är viktigt att formuleringarna är exakta för när folk börjat skriva på kan man inte mera ändra ett kommatecken, säger Pekkanen.

Sajtens första stora projekt är ett lagförslag om att förbjuda pälsnäringen. Den har samlat 32 000 namn.
Namnen måste samlas in under en period på sex månader.

Lyckas initiativtagarna samla 50 000 namn – och riksdagen visar grönt – kan Finland stå inför sin tredje rådgivande folkomröstning