LEHTIKUVA / Markku Ulander

Vänsterförbundet röt till om äldreomsorg och lönerea

Personaldimensioneringen inom äldreomsorgen engagerade på Vänsterförbundets sommarmöte i Tavastehus. Samlingspartiets linje fick sig en känga på flera punkter.

– Merparten av regeringspartierna är för att en minimipersonal inom åldringsvården skrivs in i lagen. Det är statsministerns uppgift att föra vidare majoritetens åsikt, sade Vänsterförbundets ordförande, kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki i sitt tal under partiets sommarmöte i Tavastehus på tisdagen.

Senaste tidens politiska spel kring en personaldimensionering var ett av de största debattämnena också under sommarmötet.
– Det är viktigt att skriva in en minimipersonal i lagen om äldreomsorg, eftersom vi inte annars kan säkra en tillräcklig styrka inom äldreomsorgen i kommunerna, säger riksdagsgruppens ordförande Annika Lapintie.

Känga mot Samlingspartiet
Samlingspartiet fick hård kritik för att torpedera personaldimensioneringen inom äldreomsorgen.
Varken Lapintie eller Arhinmäki ville direkt ta ställning till om omsorgsminister Maria Guzenina-Richardsons (SDP) förslag på minst 0,7 vårdare per person är den rätta siffran.
– Det viktiga nu är att vi fattar beslut om minimipersonal. Exakt hur den ska se ut, kan man besluta när lagen skrivs. 0,7 är en alldeles bra utgångspunkt, sade Lapintie.
Enligt Lapintie är det viktigt att inse att det behövs tilläggsresurser om man beslutar att lagstifta om minimipersonal.
– De 60 miljoner som har slagits fast i budgetramarna är inte tillräckligt. Vi talar snarare om 140 miljoner.

Ungdomslöner fick kritik
Äldreomsorgen var inte den enda punkten där Samlingspartiet fick kritik. Statsminister Jyrki Katainens uttalande från förra veckan om att man kunde betala unga på läroavtal mindre än minimilön, väckte starka åsikter.
– Det här är en ideologisk fråga. Vänsterförbundet godkänner inte en grundlös lönerea som baserar sig på ålder, betonade partiordförande Arhinmäki.
Också riksdagsledamoten och partiets tidigare ordförande Martti Korhonen röt till om de ungas lön.
– Ålder kan inte ligga till grund för löneutbetalning.
En annan fråga som Vänsterförbundet betonar är att förnya bostadsstödet, när bostadskostnaderna utgör en allt större andel av finländarnas inkomster. En höjning finns inskriven i regeringsprogrammet, men partiet hoppas att den kan genomföras med snabbare tidtabell.

På gågatan i Tavastehus ordnades en bytesmarknad för att protestera mot slit och släng-andan. Riksdagsledamöterna bidrog med var sin sak.

Kultur- och idrottsministern hade beklagligt nog glömt sitt bidrag hemma, men berättade att han hade tänkt ta med sig en gammal portfölj i hipsteranda som han använde i sin ungdom.
– Nu behöver jag inte den längre när jag har min ministerportfölj.