Svenska riksdagsgruppen: Alltid bättre med enspråkig yrkesskola

Den svenskspråkiga yrkesutbildningen ska hållas i svenska händer. Det är budskapet från Svenska riksdagsgruppen som inledde sitt sommarmöte med ett besök på yrkesinstitutet Axxell i Karis i dag, tisdag.

När årsklasserna minskar finns det många öppna frågor kring ägar- och upprätthållarstrukturerna för yrkesutbildningen, bland annat om man ska gå in för en- eller tvåspråkiga lösningar.

–Det alltid är bättre för utbildningens kvalitet och landets tvåspråkighet på lång sikt med enspråkigt svenska lösningar, säger riksdagsgruppen i ett uttalande.

Riksdagsgruppen tror också att alla förutsättningar finns för att hitta en fungerande modell för samarbete mellan de svenska gymnasierna i till exempel Västnyland.

Riksdagsgruppen välkomnar samhällsgarantin för unga och förutsätter att yrkesinstituten ges tillräckliga resurser för tilläggsplatser, individuella lösningar och läroavtal. Partiet förutsätter också att de behovsprövade anslagen för yrkesutbildningen tryggas så att även den svenska utbildningen kan säkras.