LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

De gröna vill främja småskalig energiproduktion

De gröna vill öka jordbrukens möjligheter att producera el för stamnätet. Små elproducenter borde enligt partiet få bättre betalt för sitt arbete.

Satu Haapanen, grön riksdagsledamot från Uleåborg, hoppas att det också görs lättare att mata in el i stamnätet.
–På lantbruken kan man till exempel producera gas, bränsle, värme eller el av dynga. Det borde göras lättare att mata in elektriciteten i nätet, sade Haapanen då de gröna riksdagsledamöterna höll ett torgmöte i Uleåborg på tisdagen.
Gröna riksdagsgruppen möttes i Uleåborg för att sätta upp mål för hösten. Stödet till små elproducenter avses ingå i ett ekonomisk stödpaket som De gröna tänker driva.

Pekka Haavisto, Gröna riksdagsgruppens ordförande, sade att en annan del av paketet är att befria elbilar från bil- och drivkraftsskatt för en tid.
–Man kunde snabba upp övergången till elbilar med hjälp skattelättnader och göra det förmånligare för konsumenterna att göra miljövänliga val, sade Haavisto.
Partiet vill också främja de finländska elbilstillverkarnas export. Haavisto hoppade att de finländska tillverkarna bland annat ökar sina aktiviteter i Afrika.
–I Europa ojar man sig över att kineserna är så aktiva i Afrika, men den centrala frågan är varför inte vi är det.