Foto: Lehtikuva

Tv:n både intressant och skrämmande för barn

Man hör ofta oroade kommentarer om barns tv-tittande: Blir deras fantasi förflackad eller glömmer de bort att leka utomhus? Satu Valkonen beslöt att fråga barnen själva och kom till betydligt positivare slutsatser.

–Tv:n ger barnen på många sätt en kontaktyta för att hantera utmaningarna i sin egen utveckling, till exempel sina känslor, säger Satu Valkonen.

Valkonen har för sin doktorsavhandling intervjuat barn i Helsingfors som säger sig tycka om humoristiska, underhållande och fantasirika program. Deras föräldrar sade sig i högre grad uppskatta lärorika program.

Tittar i sällskap med systern

Albert Laine, 5, i Lempäälä nära Tammerfors, anger Beyblade som sitt favoritprogram. Det är en animerad serie där man utkämpar strider med hjälp av snurror.

–Vi ser vartenda avsnitt. Det händer alltid något spännande, säger Albert.

Vanligen har han sin storasyster Aurora som sällskap framför tv-skärmen. Enligt Albert tittar föräldrarna sällan på tv tillsammans med dem.
–Vi får inte se vuxenprogram.

Alberts föräldrar anser sig vara rätt strikta med vad de låter barnen se. Enligt dem tittar man så gott som varje dag på Lilla Tvåan och på helgmorgnar på MTV 3:s program, bland annat Beyblade.
–Vi tittar säkert rätt lite på tv eftersom barnen har hobbyer om kvällarna, säger Katri Laine.

Spännande kan vara skrämmande

I Satu Valkonens undersökning sade nästa alla föräldrar att de försöker skydda sina barn för program som kan vara skadliga. De begränsar också barnens tv-tittande.
I de flesta familjer får barn i åldern 5 till 6 år inte se realistiska program som är avsedda för vuxna. En del av barnen ser ändå sådana program när de leker i samma rum där vuxna tittar på tv.

–Barnen ville inte ens själva se sådana vuxenprogram som de anser skrämmande, påpekar Valkonen.

Många barn berättar ändå om att de har skrämts av vissa program. Vanligen handlar det då om fantasihistorier avsedda främst för barn, mer sällan om vuxenprogram.
–Samma barnprogram som ibland upplevdes som skrämmande uppfattades av barnen som intressanta, bra och spännande. Spänningen var ändå inte alltid kul.

Sällskap framför tv:n

Valkonen frågade inte om barnens lekar innehåller element från tv:n, men barnen berättade ändå att populära tv-figurer ingår i deras lekar.

–Barnen berättade att de själva har skapat lekarna, trots att tv-figurer är med i dem, säger Valkonen.

Hon tycker inte att verkar som om tv-tittande skulle förflacka lekarna och utarma fantasin.
Barnen ser gärna tv tillsammans med kamrater och på besök hos dem kan de ibland se sådant de inte får se hemma.

Doktorsavhandlingen hittas här.