Foto: LEHTIKUVA/Antti Aimo-Koivisto

Tvistefrågorna som delar regeringen om budgeten

Dimensioneringen av vårdpersonalen, skattefria kilometerersättningar, hushållsavdrag och finansiering av allmänbildande utbildning. Dessa är de största stötestenarna i budgetförhandlingarna i slutet av augusti.

Den hetaste potatisen torde vara frågan om minimipersonal i äldrevården, där huvudregeringspartierna SDP och Samlingspartiet råkat i luven på varandra. SDP kräver ett minimiantal vårdare per patient medan Samlingspartiet motsätter sig detta.

Omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson (SDP) har krävt minst 0,7 vårdare per åldring. Äldreomsorgslagens innehåll och totala kostnader är ännu inte fastslagna. De övriga regeringspartierna Vänsterförbundet, De gröna, Kristdemokraterna och SFP är helt eller delvis för dimensioneringen.

Samlingspartiets vice ordförande Janne Sankelo betonar att äldrevården är en helhet bestående av hemvård och anstaltvård. Han säger att dimensioneringen innehåller många frågetecken.
–Vi vill finna en lösning som alla regeringspartier kan leva med.

Hushållsavdraget har precis sänkts, men Samlingspartiet, SFP och Kristdemokraterna vore med vissa reservationer beredda att höja det igen, dock bara om budgeten tillåter det.
–Att förbättra äldreomsorgen är viktigare än hushållsavdraget, anser Kristdemokraternas ordförande inrikesminister Päivi Räsänen.

Vänsterförbundet och SDP vill inte röra avdraget och De gröna är också ovilliga.

"Kilometerersättning är inte kilometerlön"

Kilometerersättningen är den tvistefråga där partierna kanske står varandra närmast. SDP, Vänsterförbundet, SFP och Kristdemokraterna ger försiktigt grönt ljus och De gröna har redan länge velat skära just i kilometerersättningarna.

–Det är fråga om finländska företags och skattebetalares pengar som används som lönetillägg i strid mot avsikten med avdraget, säger De grönas ordförande Ville Niinistö.

SDP:s gruppordförande Jouni Backman tycker att reformen är bra men att tidtabellen borde anpassas till arbetsmarknadsförhandlingarna.
Huvudsaken är att de faktiska utgifterna för att använda egen bil ersätts, anser SFP-ordföranden Carl Haglund.

–Principen är att det är kilometerersättning och inte kilometerlön, säger han.

Samlingspartiet säger ett "lindrigt nej" i frågan.

Den allmänbildande utbildningen torde skäras ned med 19 miljoner euro. Samlingspartiet, SFP och Kristdemokraterna säger sig förstå att tråkiga nedskärningar måste göras. Vänsterförbundet godkänner försiktigt förslaget medan SDP inte ännu har tagit ställning.