Foto: Johannes Tervo

Hösttömd stuga en enkel match för tjuven

Endast vart femte fall av inbrott i sommarstugor blir uppklarat. Dystrast är läget i Östra Nyland.

Förra året anmäldes nästan 2 000 stuginbrott till landets polisstationer. Ofta ligger samma gärningsmän bakom en serie av inbrott.

En lördag förmiddag i november förra året fick Ralf Kock en otrevlig överraskning när han kom till familjens sommarstuga i Larsmo. Dörren stod på vid gavel, låset var uppbrutet och egendom saknades.

– De första åren efter att vi byggt stugan tog vi hem alla värdesaker inför vintern. Sedan blev vi bekvämare med åren och tänkte att våra saker får vara i fred här ute. I höst kommer vi nog att ta hem allt som kan tänkas vara stöldbegärligt, säger Ralf Kock.

Tjuvarna hade ryckt loss en tv och en digitalbox från en ställning inne i stugan och tagit en motordriven vattenpump ur förrådet. Däremot hade de inte tagit med sig gasflaskor, verktyg och ett liknande aggregat som stuggrannen blev av med under samma period.

– Ingen vet om det var samma gäng som härjade eller om det skedde vid olika tillfällen.

Det krävdes en rejäl städoperation för att få ut möss, löv och annat skräp som blåst in. Hur länge dörren stått öppen är okänt.

– Vi hade inte varit här på fyra veckor och vet inte exakt när inbrottet skett. Det kändes otrevligt att någon varit och rotat bland våra saker, men det hade varit ännu värre om det skett under en period när vi bodde ute på stugan, säger Ralf Kock.

Kameraövervakning hjälper

Flera stugor utsattes för inbrott under samma tid. Vissa fick sina förråd uppbrutna och någon enskild sin maskin stulen. En stuga i grannskapet länsades på allt, till och med på lakanen i sängarna.

– Det finns en del ouppklarade inbrott som tyder på att utländska tjuvar härjat här på senare år. Inbrott i sommarstugor är inget nytt, men tidigare har tjuvarna inte brytt sig om att ta saker med lågt ekonomiskt värde, säger Risto Nyholm, kommissarie i Kristinestad.

Under högsommaren är inbrotten få. Många inbrott görs under vinterhalvåret, men rapporteras först i april–maj, när stugägarna kommer ut för att inleda säsongen. Under en snöfattig vinter sker fler inbrott, eftersom framkomligheten med bil då är bättre. Hösten är också högsäsong för stuginbrott.

Risto Nyholm uppmanar alla stugägare att skaffa larmsystem och kameraövervakning inför vintern. På privat område behövs inget tillstånd för att rigga upp övervakningskameror.
– Kameror hjälper absolut, både som avskräckande metod och som utredningsmaterial. Kamerorna har blivit billigare, bättre och vanligare. Därför har antalet inbrott hållits på ungefär samma nivå, trots att det verkar finnas mer tjuvar i farten än förr.

Vart femte fall klaras upp

Enligt polisens statistik har mellan  1 500 och 1 900 fall av inbrott i fritidshus per år anmälts under de senaste fem åren i hela landet. Utredningsprocenten nationellt pendlar under samma tid mellan 15 och 24.
I 25–30 procent av inbrotten rapporteras ingen egendomsstöld.

– Nationellt har vi en rätt bra utredningsprocent på stuginbrott. Drygt 20 procent av anmälningarna klaras upp. Vi skickar utredning och misstänkta till åklagare, säger Mikael Appel, kriminalöverkonstapel på Österbottens polisinrättning.

Polisen i Östra Nyland har en skral utredningsprocent, överlägset sämst i landet under de senaste fem åren. Endast 4, 1 procent av de 123 anmälda inbrotten har klarats upp.

– Vi jobbar hårt med att förhindra inbrott preventivt. Ibland kan stöldgods hittas i bilar eller lägenheter som kontrolleras i samband med andra brott, men annars är det svårt att klara upp brott som kan ha begåtts för flera veckor sedan, säger Olavi Merihaara, poliskommissarie i Borgå.

De som fastnat i Borgåpolisens garn har varit lokala gäng, men Olavi Merihaara tror att majoriteten av inbrotten görs av hel- eller halvprofessionella ligor från utlandet.

– Det är svårt att bedöma hur stor andelen är.

Han betonar att inga vapen bör förvaras i en sommarstuga.

– Det är inte ovanligt att hagelgevär som stulits från sommarstugor dyker upp i andra brottsutredningar. Vapen ska alltid förvaras så att ägaren har full kontroll över dem, säger Merihaara.

Var tionde på Åland

Även Åland ligger rejält under riksgenomsnittet, både vad beträffar antalet anmälningar och utredningsprocent. Där har var tionde anmälan klarats upp åren 2007–2011.
– Vi har hittills varit ganska skonade från inbrott i sommarstugor. Vi hade en våg av stölder för något år sedan när ett lokalt gäng var aktivt, säger Henrik Hagelberg, kommissarie i Mariehamn.
Han påpekar att polisens begränsade resurser och öppnare nationsgränser har gjort brottsbekämpningen svårare på senare år.