Foto: LEHTIKUVA / AFP / Will Oliver

Julian Assange kräver slut på häxjakt i sitt tal

Julian Assange har visat sig för första gången på flera månader – på en balkong i Ecuadors ambassad. Han krävde i ett kort tal att USA slutar förfölja Wikileaks, men avslöjade inget om sitt nästa drag.

Den kontroversiella Wikileaksgrundaren Julian Assange möttes av hundratals jublande anhängare när han klev ut på en liten balkong på behörigt avstånd från de utposterade brittiska poliserna. Han har häckat på den ecuadorianska Londonambassaden sedan juni och det här var första gången han visat sig sedan dess.

– Jag ber USA:s president Barack Obama att göra det enda rätta, att ge upp häxjakten på Wikileaks, sade Assange, för dagen välklippt och iklädd skjorta och slips.

USA har satt i gång en massiv utredning om Wikileaks. Sajten har bland annat läckt mängder av diplomatisk post som orsakat försämrade relationer och generat många regeringar och internationella företag.

Assange krävde också att den fängslade, tidigare amerikanska soldaten Bradley Manning ska friges. Manning står åtalad för ett misstänkt läckage av dokument om kriget i Irak till Wikileaks. Assange anser att Wikileaks symboliserar att yttrandefriheten är hotad. Han drog också paralleller till fängelsestraffet för de tre performanceartisterna i Pussy Riot.

– Det finns enighet i förtrycket. Det måste också finnas absolut enighet i vårt svar mot förtrycket.

Anhängarna skyddsänglar

Den 41-årige australiern tackade ambassadpersonalen och Ecuadors president Rafael Correa som beviljade honom asyl tidigare i veckan.
Han hyllade också sina och Wiki­leaks anhängare för att de ”vakar över honom” genom att befinna sig utanför ambassaden. Tack vare dem har den brittiska polisen, enligt Assange, inte vågat bryta mot internationella regler och gå in i ambassaden för att gripa honom.

– Världen ser på tack vare att ni är här, sade han till anhängarnas jubel.

Förtegen om egen framtid

Assange undvek däremot helt att tala om sina egna planer för framtiden. Brittiska polisen kommer att gripa honom om han sätter sin fot utanför ambassaden. De svenska myndigheterna har begärt att han överlämnas eftersom han misstänks för sexuella övergrepp på två kvinnor i Sverige. Assange och många av hans anhängare ser utlämningen till Sverige som ett led i att han utlämnas till USA och där riskerar dödsstraff. Det är också den motiveringen Ecuadors president använder sig av när han försvarar beslutet att bevilja Assange asyl. Representanter för Assange har sagt att han kan tänka sig att åka till Sverige under förutsättning att han får garantier för att han inte utlämnas till USA.
Folkrättsexperten Pål Wrange säger till TT att den svenska regeringen knappast kan ge några sådana garantier i förväg, trots att regeringen har sista ordet när det gäller utlämningar.

– Det finns både folkrättsliga och svenska statsrättsliga hinder, folkrättsliga för att vi har ett avtal med USA. Det finns inget hinder för att regeringen gör ett politiskt uttalande men det är inte juridiskt bindande, säger Wrange.
Sveriges utrikesminister Carl Bildt sade i veckan att regeringen inte kan ge några garantier eftersom rättssystemet är oberoende av politiken.

Källor: BBC, TT, AP