Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström

Tuomioja citerad: Finland redo för eurouppbrott

De europeiska ledarna måste vara beredda på ett uppbrott från eurozonen, säger utrikesminister Erkki Tuomioja säger i en intervju i tidningen Daily Telegraph.

Erkki Tuomioja  säger att finländarna har förberett sig för ett uppbrott med en fungerande plan för alla eventualiteter.

Tuomioja säger ändå till tidningen att ingen i Finland, inte heller Sannfinländarna och än mindre regeringen, vill att eurozonen ska upplösas.

–Men vi måste ändå vara förberedda.

Tuomioja betonar att en upplösning av euron inte skulle innebära slutet för hela EU. Tvärtom säger han att det kunde bidra till att unionen börjar fungera bättre.

I samma intervju säger Sannfinländarnas ordförande Timo Soini att det bara är en fråga om tid innan eurozonen rämnar.
–Det finns inga regler för hur man ska lämna euron, men det är bara en tidsfråga. Antingen kommer söder eller norr att bryta sig ut eftersom denna valutatvångströja ställer till elände för miljoner och förstör Europas framtid, säger Soini.

 

Soini säger att det är en tidsfråga, inte Tuomioja

Det är Timo Soini som kommer med följande citat och inte Erkki Tuomioja som FNB-TT först uppgav.

– Det finns inga regler för hur man ska lämna euron, men det är bara en tidsfråga. Antingen kommer söder eller norr att bryta sig ut eftersom denna valutatvångströja ställer till elände för miljoner och förstör Europas framtid