Designbusskurerna under arbete ska bli rymliga och moderna väntplatser i stål och glas. Foto: Laura Böök.

Designhållplatserna invigs under Konstens natt

Stefan Lindfors omdiskuterade busskurer tar form i Kampen.

Uppbyggnaden av konstnären Stefan Lindfors designbusskurer har inletts vid Fredriksgatans spårvagnshållplatser vid Kampens centrum i Helsingfors.

De två takbelagda KAOS-hållplatserna av stål och glas är större än stadens normala busskurer för att ge mera plats för väntande passagerare och mera möjligheter för elektronisk information.

Hållplatserna tas i bruk genast då de är klara, men invigs officiellt under Konstens natt den 23 augusti. Bandet Urban Pulu, som har bildats enkom för invigningen, dansarna Mari Rosedahl och Samuli Roinanen och DJ Gekko uppträder på hållplatsernas tak klockan 21-22.

Blir kanske fler

Hållplatserna har väckt en del debatt på grund av sin prislapp. Tillsammans kostar hållplatserna staden cirka 134 000 euro. Ursprungligen skulle de byggas på Hagnäs torg, men det slutliga valet föll på Kampen. Eventuellt kommer flera designbusskurer att byggas vid livligt trafikerade hållplatser.

De nya hållplatserna ingår i Helsingfors stads trafikverks, Helsingforsregionens trafiks och reklambolaget JCDecauxs utvecklingsprojekt för att förbättra servicen och bekvämligheten vid lokaltrafikens hållplatser. Projektet är en del av designhuvudstadsårets officiella program.

Även inredningsarkitekt Katriina Lankinen och formgivare Tomi Toiviainen har varit med och planerat KAOS-hållplatserna.