Foto: Lehtikuva/Handout

Yle:s Mannerheim får både ros och ris

Jörn Donner är sur och debatten om Yle:s film om Mannerheim, Marskalken av Finland, går het, inte minst på hbl.fi. Men det är inte första gången som Mannerheim är svart. Men den kommer få ihåg. Nu gäller Erkko Lyytinens kenyanska version. - Filmen är en fiktiv tolkning av Mannerheims liv, konstaterar Lyytinen.

Se trailern Marskalken av Finland här.

Erkko Lyytinens Mannerheim är filmad i Nairobi under våren och försommaren. Myten Mannerheim förvandlas till en människa som också misslyckades, bland annat med sitt äktenskap.

–Filmen har förverkligats utgående från min och den estniska producenten Ken Saans idé. När vi erbjöds den unika möjligheten att producera filmen tillsammans med ett av Afrikas snabbast växande filmcentra tvekade vi inte. Det här är den första finsk-estnisk-kenyanska samproduktionen inom fiktion, berättar producenten i ett pressmeddelande.

Lyytinen uppger att duon ville granska hjältemyten Mannerheim ur ett nytt perspektiv.

- Vi ville göra det med respekt för den som avbildas och genom att hålla oss till fakta. Filmen är ändå en fiktiv tolkning av Mannerheims liv, konstaterar Lyytinen. 

Regissören Gilbert Lukalia och skådespelaren Telley Savalas Otieno har bägge gjort långa och mångsidiga karriärer inom film. Savalas Otieno har varit med i åtskilliga film- och teaterproduktioner i Kenya och i Europa, Lukalia har regisserat såväl filmer, tv-serier som pjäser. 

Jörn Donner har inget gott att säga om Erkko Lyytinen, producent till Yle:s hett debatterade film Mannerheim, inspelad i Kenya och med en svart huvudrollsinnehavare. 

 - Det var svinaktigt att man försökte utnyttja min sakkunskap, utan att betala för det,  säger  Donner till Iltalehti. 

Donner, som själv gjort en femdelad serie om Mannerheim och författat "Anteckningar om Mannerheim", rosar inte regissören.

Regissören själv konstaterar att  den nya Mannerheimfilmen ska visa Mannerheim som människa, inte som mytisk hjälte. 

Mannerheim spelas av kenyanske Telley Savalas Otieno.

 -Det är viktigt att vi får en ny intressant tolkning av människan vid namn Carl Gustaf Emil Mannerheim, kommenterar regissören för Yle.

Så här reagerade några av läsarna på hbl.fi på den nya tolkningen:

"Lågbudjet film??Fattas bara annat..men det här är ju ett strålande sätt att göra reklam för en skitfilm som ingen annars hade sett,det blir säkert en Oskar för Telly eller ett hedersomnämnande,ännu ett misslyckat försök att dra Mannerheims namn i smutsen".

"En Kenyansk Mannerheim??? YLE kunde nog ha väntat med detta tills den sista krigsveteranen lämnat tiden. En skymf för alla våra stridande! Sparken åt hela bunten!!! Lyckigtvis är de rödgrönas tid är snart förbi."

"Det kallas "distansering", något som teatern sysslat med sedan de gamla grekerna (män spelar kvinnor, osv.). Jag minns t.ex. att Whoopi Goldberg spelade Elizabeth I i en Oscarsgala för miljoner tittare utan att någon reagerade, allra minst det brittiska kungahuset."

"Jag väntar med intresse på att YLE ska producera en serie på alla våra presidenter där var och en spelas av en indian, kines, mongol, arab o.s.v. och alla besitter någon speciell sexuell inriktning. Då får vi uppleva helt nya infallsvinklar. Huruvida detta är vettigt verkar inte ha någon betydelse i dagens värld. I konstens namns får man ju göra vad som helst!"

"–Tydligen är det så att Mannerheim fortfarande är tabu i viss mån. Men kanske det uttryckligen är just nu som det är rätt tidpunkt för en nytolkning."

"Vad menas månne med nytolkning? Vit General var Vit General. Han har betytt så pass mycket för Finland att han behöver inte nytolkas på det här sättet."

"Jag är övertygad om att Marsken med sin humor hade stämt upp ett gapskratt om han hade fått höra om projektet. Få se bara om producenten får Stora Guldpalmen i Cannes, jag tror dessvärre inte på filmens höga kvalitet... Men en outtömlig källa till löpsedlar och diskusssioner främst i eftermiddagspressen."

Yle:s svarta Mannerheim spelades förövrigt in 2008 och ingick i ett reportage om ett teaterstycke - där Mannerheim alltså var en svart barbröstad kvinna. Genren är humor.