Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga.

Julian Assange får asyl i Ecuador

Wikileaks-grundaren Julian Assange har precis beviljats asyl i Ecuador, meddelar utrikesminister Ricardo Patino. Storbritannien tänker trots det överlämna Assange till Sverige.

Assange har befunnit sig på den ecuadorianska ambassaden i London sedan juni. I Sverige anklagas han för sexualbrott. Storbritannien har meddelat att de trots beslutet avser överlämna honom till Sverige. Assange oroar sig för att Sverige överlämnar honom till USA.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt skriver på Twitter: Vårt stabila rättssystem garanterar var och ens rättigheter. Vi tillbakavisar bestämt alla påståenden om det motsatta.

Den svenska regeringen är besviken över beskedet från Ecuador.

– Först och främst är det här ett oacceptabelt försök att från Ecuador att stoppa den svenska rättsprocessen. I den ecuadorianska utrikesministerns tal fanns flera grova anklagelser mot det svenska rättssystemet som vi starkt måste tillbakavisa, säger presschefen Anders Jörle som är presschef på Sveriges utrikesdepartement.

Enligt Jörle är grunden för att Assange har beviljats asyl helt felaktig. Svensk lag och Sveriges förpliktelser enligt Europakonventionen innebär att Assange inte kan lämnas ut till USA, eftersom USA utdömer dödsstraff.

Efter beskedet har UD bestämt sig för att kalla Ecuadors ambassadör till möte.

 Wikileaks har publicerat tusentals hemliga dokument som tillhör den amerikanska regeringen. Ecuador tror att Assange inte har möjlighet till en rättvis rättegång om han skickas till USA. Dessutom kan han få dödsstraff där, sade Ecuadors utrikesminister.

Om inget annat hjälper hotar Storbritannien med att tränga sig in i ambassadsbyggnaden.

Bakgrund
Processen mot Assange
  • Det var i november 2010 som Assange efterlystes av Sverige, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.
  • Han greps senare i Storbritannien och levde där i husarrest med fotboja hos en bekant utanför London.
  • Efter en utdragen juridisk långbänk slog högsta instans i Storbritannien i juni 2012 slutgiltigt fast att Assange ska överlämnas till Sverige.
  • Assange hävdar att han riskerar att bli utlämnad från Sverige till USA, och att han där riskerar dödsstraff.
  • Den 19 juni 2012 tog sig Assange till Ecuadors ambassad i London och sökte politisk asyl. Där har han befunnit sig sedan dess.

Ett omfattande polisuppbåd finns på plats och flera poliser syns inne i ambassadbyggnaden. Deras uppgift är dock bara att garantera säkerheten, understryker polisledningen.

Det här förekommit upprop bland Assangeanhängare om att fysiskt försöka hindra polisen från att gå in i byggnaden.