Julian Assange. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Geoff Caddick

Fallet Assange: Storbritannien hotar storma ambassaden

Den brittiska regeringen hotar att storma Ecuadors ambassad, där Wikileaksgrundaren Julian Assange gömmer sig. "Oacceptabelt", säger Ecuadors utrikesminister.

Ecuador uppges ha fattat sitt beslut om Julian Assange ska få asyl eller inte. Ecuador väntas meddela om sitt beslut på eftermiddagen.

Samtidigt hotar den brittiska regeringen att storma Ecuadors ambassad i London där Assange har hållit sig gömd sedan i juni. Assange vill undvika en utlämning till Sverige där han åtalas för sexualbrott.

En talesman för det brittiska utrikesministeriet bekräftar att Storbritannien förbehåller sig rätten att storma ambassaden för att hämta ut Assange.

– Enligt brittisk lag kan vi ta oss in i lokalerna och ambassaden kommer då inte längre att ha diplomatiskt skydd, sade talesmannen.

Talesmannen tillade att något sådant beslut inte har fattats och att detta är något som inte görs över en natt. Målet är en diplomatisk lösning på problemet.

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino säger att Ecuador har fått ta emot ett klart skriftligt hot från Storbritannien. Patino är upprörd över detta.

– Vi är ingen brittisk koloni. Om britterna gör allvar av hotet tolkar vi det som en fientlig och oacceptabel handling och ett angrepp på vår suveränitet, sade Patino.