Gummibåtar på Finnboats flytande båtutställning på Drumsö

Elektronik och bekväma tillbehör går åt på båtutställning

När det ekonomiska läget är osäkert säljer de stora båtarna dåligt. Istället satsar båtfolket på att köpa nya grejer till sina farkoster.

Komfort och tillbehör är den stora trenden då den flytande båtuställningen Uiva - Flytande vid Hallonnäs båtbryggor på Drumsö öppnade i dag.

– I stället för att köpa ny båt just nu satsar båtfolket på bekvämligheter, elektronik och navigeringsapparatur. Trenden är att båtlivet ska vara lika bekvämt och enkelt som stuglivet och att hela familjen ska trivas på sjön, säger Maritims vd Kim Tigerstedt.

Flytande sommarstugor i halvmiljonsklassen finns det gott om på mässan, men de förblir en dröm för de flesta besökare. När det kommer till nyanskaffningar är det främst båtarna i storleksklassen under 6 meter som går åt just nu. Småbåts- och motorbåtsstatistiken på partileveransnivå visar att båttillverkarna i Finland har levererat 23,2 procent fler båtar än i fjol.

– I viss mån påverkar bränslepriserna. De mindre båtarna har löstagbara tankar vilket gör att man inte behöver tanka dem i hamnen där bensinpriserna ofta är som högst, säger Kim Varjo, försäljningschef på Brandt.

Exporten minskar

Däremot har försäljningen av större motorbåtar och segelbåtar sjunkit jämfört med fjolåret, en trend som syns i hela Europa, säger Jouko Huju, vd för båtbranschens centralförbund Finnboat, som arrangerar utställningen.

– Europeerna väntar på bättre tider. Till exempel har de finländska båttillverkarnas export till Sverige har minskat med nästan 49 procent på årets första fem månader trots att den svenska marknaden har klarat sig rätt bra i förhållande till euroländerna.

Kändisar med

Under utställningsdagarna bjuds det på program även för de som inte är ute efter att köpa båt.  Sjöräddningsuppvisningar med helikopter är ett dragplåster och artisten Signmark berättar om sin båthobby på teckenspråk. Utställningen besöks också av Finlands färska OS-medaljörer i segling, Tuuli Petäjä och Silja Lehtinens båtlag.

Den flytande båtutställningen på Drumsö ordnas för femtonde året och pågår från torsdag till söndag. Arrangörerna väntar sig upp till 14 000 besökare, något färre än under toppåren.