Erkki Lyytinen. Foto: Lehtikuva

"Ilskan mot Mannerheimfilmen stor överraskning"

Ilskan som riktats mot den nya filmen Suomen Marsalkka (Marskalken av Finland) kom som en överraskning, säger producenten Erkko Lyytinen till FNB på onsdagen.

Finländska medier rapporterade i veckan att filmen, som till största delen spelats in i Kenya, har den kenyanske skådespelaren Telley Savalas Otieno i huvudrollen som Carl Gustaf Mannerheim.

–Jag förstår inte den här reaktionen. Helt oväntat måste vi börja höja säkerhetsnivån. Det får inte gå till på det viset att folk blir hotade om de är med och gör filmen, sade Lyytinen.

Eftersom filmen fokuserar på Mannerheims människorelationer hade teamet inte väntat sig att ämnet fortfarande skulle vara så pass känsligt i Finland.
–Tydligen är det så att Mannerheim fortfarande är tabu i viss mån. Men kanske det uttryckligen är just nu som det är rätt tidpunkt för en nytolkning.

Närmare detaljer om filmen presenteras på torsdag när projektets produktionsbolag, i det här fallet Yle, håller en presskonferens. Lyytinen uppger ändå att största delen av filmen är inspelad i Kenya. En bråkdel av den utspelar sig i Finland.
–Det här är en internationell produktion och den är också riktad till den internationella marknaden.

Lågbudgetfilm

Lyytinen medger att det är problematiskt för filmteamet att detaljer om projektet läckt ut i förtid.
–Projektet har pågått i ett och ett halvt år, så vi väntade oss att det inte heller skulle figurera i nyheterna under de sista dagarna.

Det var Iltalehti som på tisdagen var först ute med nyheten om huvudrollsinnehavaren. På onsdagen publicerade Helsingin Sanomat en intervju där Telley Savalas Otieno berättade om projektet.
Filmen är gjord med en väldigt liten budget och bara ett tjugotal personer har jobbat med den. Den ungefär 50 minuter långa filmen har premiär den 28 september på festivalen Kärlek och anarki i Helsingfors.