Foto: Hbl-arkiv/Leif Weckström

Ikea planerar bygga minst 100 budgethotell i Europa

Inter Ikea, som äger namnrättigheterna till varumärket Ikea, söker lämpliga platser för att bygga minst 100 budgethotell runtom i Europa. Hotellen ska följa den snabbaste växande trenden "budgetdesign". Men de kommer inte att möbleras med Ikeamöbler.

– Vi offentliggör var det första budgethotellet byggs i Tyskland inom några veckor. Vi förhandlar med hotellkedjor för att raskt kunna förverkliga vårt koncept, säger Harald Müller , medlem i den högsta ledningen i Inter Ikeas fastighetsgrupp, till tyska tidningen Frankfurter Allgemeine.

Budgethotellkedjan kommer inte att bära namnet Ikea och kommer inte heller att drivas av svenska Ikea utan av en etablerad hotelloperatör. 

Det första hotellet i Tyskland ska vara klart 2013.

Fastigheterna som Inter Ikea vill ha ska vara centralt belägna och ha en yta på minst 2 500 kvadratmeter. Hotellen ska ha en modern och funktionell design i stil med Ikeas filosofi.

– Vi kommer att skala bort allt onödigt som till exempel hotellrestauranger och i stället satsa på bra frukost, snabbt internet, snabb incheckning och ingen utcheckning, uppger Müller för Dagens Nyheter.

Enligt Müller inreds hotellen inte med Ikeamöbler. 

Intressanta marknader för budgethotellen är förutom Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Polen och Tyskland. 

Budgetdesignhotell växande nisch

Budgetdesignhotell är just nu den snabbaste växande nischen inom hotellindustrin. Konceptet erbjuder som namnet säger design till lägre pris. Den bäst kända kedjan inom nischen är tyska Motel One, även kallad en "framgångshistoria i turkos". Kedjan har fått en lång rad utmärkelser och rankas högt även bland affärsresenärer.  

Motel One har närmare 40 hotell i Europa och planerar expansion.

Ikea nischar in sig i samma kategori som Motel One. Central läge, snygg design och lågt pris . Värderas hotellet enligt stjärnor av traditionell modell hamnar de i kategorin med tre.

Studentlägenheter och stadsdelar

Inter Ikea satsar  inte bara på hotell . Studiebostäder nära universitetsområden och en hel stadsdel i East London ligger på planeringsbordet. 

– Vi har mycket ambitiösa planer på det här området och ligger i startgroparna för verkligt stora investeringar, säger Harald Müller till DN.