Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström

Niinistö uttalar sig mer i ekonomiska frågor

De senaste tolv åren har det ofta handlat om rättvisa och jämställdhet när Finlands president tagit till orda. Sedan presidentskiftet är det ekonomi som gäller.

Det har gått fem månader sedan president Sauli Niinistö efterträdde Tarja Halonen. Under sina första månader har han flitigt synts och hörts i medierna.

– Men jag har inte märkt att han skulle ha kommit med ställningstaganden på eget initiativ oftare än Halonen gjorde, säger rättsprofessorn Veli-Pekka Viljanen vid Åbo universitet.

Snarare är det medierna som bett om Niinistös uttalanden, och han har gärna ställt upp.

– Intresset är alltid större i början när presidenten inlett sin ämbetsperiod.

Viljanen anser också att representationsrollen betonats under Niinistös tid.

– Många av hans uttalanden har kommit under offentliga framträdanden.

Historieprofessorn Henrik Meinander vid Helsingfors universitet säger att Halonen var mindre synlig i början av sin första presidentperiod, så länge Paavo Lipponen (SDP) var statsminister.

– Lipponen var ovanligt dominant. Hans efterträdare var inte lika profilstarka i utrikes- och säkerhetspolitiken.

Niinistö fick redan i början av sin tid som president mycket synlighet när han tog ställning till den ryska generalen Makarovs uttalanden om att Finlands deltagande i Natoövningar kunde vara en säkerhetsfara för Ryssland.

– Min tolkning är att det fanns en förväntan på att Niinistö skulle göra en offentlig markering, som inte för tidigare presidenter hade varit så viktig att göra via medierna, säger Meinander.

– Kanske var det ett medvetet drag, eller så pressades han av medierna som väntade på vad han skulle säga.

Läs mer i dagens Hbl!