Arkivfoto: Leif Weckström

HS: Hitasbygge på Busholmen fuktskadat

Byggherren Lemminkäinen slarvade med att skydda bygget från fukt, trots anmärkningar från blivande invånare.

De blivande invånarna i Lemminkäinens Hitasbygge på Busholmen misstänkte fuktproblem på bygget  efter att ha sett byggherren slarva med att skydda bygget mot nederbörd. 

Bostadsaktiebolaget Helsingfors Utterhällen kontaktade Helsingfors byggnadstillsynsverk som tog tag i problemen med Hitas-bygget på Busholmen.

Bygget, som är 3-4 månader försenat,  har inte skyddats från fukt. Helsingfors byggnadstillsynsverk har nu gett den ansvarige bygggherren en varning.  Verket konstaterade att Lemminkäinen Talo Oy:s projketingenjör slarvat med  lagstadgade uppgifter. En utomstående sakkunnig har utnämts för att övervaka att de fuktskador och problem som uppstått åtgärdas.

Bygget skyddades inte i början av byggskedet och regnvatten frös för att senare i byggskedet smälta, uppger ingenjören Jouni Ruotsalainen på byggnadstillsyningsverket till Helsining Sanomat.  Ruotsalainen påpekade bristen redan i våras, men det ledde inte till åtgärder. Även Ralf Salonen, som utsetts av de blivande invånarna att granska bygget, påpekade bristerna och fotograferade även byggplatsen, utan att få rediga svar från Lemminkäinen. 

Höghuset byggs på Helsingfors stads hyrestomt. Området är mycket populärt och de 51 hitas-bostäderna reserverades omedelbart våren 2011. Kvadratmeterpriset var 3000-4000 euro, medan det på privata marknaden går upp till 7500 euro.