Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

Besked om Assange väntas i veckan

Ecuadors president Rafael Correa väntas någon gång den här veckan svara på Wikileaksgrundaren Julian Assanges begäran om politisk asyl i landet.

–Förhoppningsvis, kommer vi i veckan att kunna göra ett uttalande i frågan, sade Correa till det statliga tv-bolaget ECTV på måndagen.

–Vi räknar med att ha ett möte senast onsdag, sade han och syftade på sina diplomater i London.

Assange finns på Ecuadors ambassad i London för att undvika att utlämnas till Sverige där han anklagats för bland annat våldtäkt.
Wikileaks sajt publicerade 2010 mängder med hemliga amerikanska diplomatiska meddelanden och Assange säger sig nu frukta att han ska skickas vidare från Sverige till USA där han anser att hans liv svävar i fara.

–Vi måste granska förfaringssättet i Sverige på nytt, sade Correa.

–Vi måste titta på risken att han utlämnas till USA, att det kan finnas en hemlig domstol där och att han kan bli dömd till döden.

Correa sade att han sympatiserar med Assange men att han också har respekt för det brittiska rättssystemet och internationell lag. Han förklarade att hans regering redan samlat tillräckligt med information för att fatta ett ansvarsfullt beslut.

Assange är inte åtalad i Sverige för de brott han anklagas för. Om han ska vara frihetsberövad om han kommer till Sverige avgör Stockholms tingsrätt. Före ett eventuellt åtal ska han förhöras av svensk polis.