Blomsterläggning i Oslo på årsdagen för massakern. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Scanpix/Lise Aserud

Massiv Utöya-rapport publiceras i dag

I dag publiceras rapporten kring myndigheternas agerande före, under och efter terrorattackerna på Utöya och i Oslo i Norge i fjol.

Upp till 3 700 personer har intervjuats för rapporten, som väntas vara flera hundra sidor lång.

Förutom felen som begicks väntas rapporten också föra fram ett antal förbättringsförslag för att öka säkerheten.

Spänt inför rapporten

Ledaren för 22-julikommissionen, Alexandra Bech Gjörv, är spänd inför rapporten som överlämnas till statsminister Jens Stoltenberg i dag.

– Samtidigt är jag full av energi också. Vi har förberett oss väl, säger hon till NRK.
Klockan 12 norsk tid överlämnas rapporten och en timme senare leder Bech Gjörv en presskonferens om innehållet, som beräknas pågå i uppemot två timmar.

Rapporten, på flera hundra sidor, kommer att gå igenom vad som gick snett före, under och efter terrorattackerna i Norge den 22 juli 2011, då Anders Behring Breivik dödade 77 människor i Oslo och på Utöya. Och förväntningarna är stora – inte minst från anhöriga och överlevande.

Många inom polisen också oroliga över den kritik som rapporten väntas innehålla.

"Superintensivt år"


Den 12 augusti tillsattes kommissionen, som har mandat att gå igenom myndigheternas hantering av attacken.

– Det har varit ett superintensivt år, säger Gjörv till NRK.

Ministrar och myndighetschefer bör vara beredda att avgå om 22-julikommissionen dokumenterar grova tjänstefel. Det anser Knut Arild Hareide, ledare för Kristelig folkeparti. Han ledde stortingets egen 22-julikommitté som lade fram sin rapport i vintras.

Före Anders Behring Breiviks dåd den 22 juli 2011 var inte norska myndigheter tillräckligt bra när det gällde beredskap och samarbete mellan myndigheter, anser han.

– Vi var för naiva. Vi måste jobba mer systematiskt med säkerhet, säger Hareide till Dagens Näringsliv.


Hemligt i 60 år


Han tycker att personer i ledande befattningar bör ta sitt ansvar när kritiken kommer. Det kan även gälla statsråd.

– Ja, det anser jag. Men jag kommer inte att börja i den änden, och se vem som sitter med det personliga ansvaret. Huvudpoängen måste vara hur vi kan bli bättre och göra Norge tryggare, säger Hareide.

Merparten av det material som 22-julikommissionen samlat in är säkerhetsklassat. Det kan ta upp till 60 år innan materialet blir offentligt. De tolv hyllmeter material som ingår i rapporten kommer att skickas till norska Riksarkivet, säger kommissionens sekreterare Björn Otto Sverdrup till Aftenposten.

Kommissionen har fått försäkringar från Riksarkivet om att bara ett fåtal anställda kommer att ha tillgång till det hemligstämplade materialet.