KSF Media köper aktiemajoriteten i Loviisan Sanomat

KSF Media har köpt cirka 80 procent av aktiestocken i Loviisan Sanomain Oy och därmed blivit huvudägare i tidningsbolaget. Arto Henriksson fortsätter som aktieägare och som chefredaktör för tidningen Loviisan Sanomat, skriver Borgåbladet.

I aktietransaktionen, som genomfördes idag, köpte KSF Media aktier av Container Finance LTd Oy, som ägs av redarsläkten Nordström, samt av olika medlemmar av släkten. Loviisan Sanomats andra huvudägare Arto Henriksson förblir aktieägare i bolaget och fortsätter också som bolagets verkställande direktör och chefredaktör för tidningen Loviisan Sanomat.

KSF Media ger sedan tidigare ut lokaltidningen Östra Nyland som utkommer tre gånger i veckan i Lovisa. Som en följd av affären ökas samarbetet tidningarna emellan men tidningarna utkommer också i fortsättningen som självständiga produkter. Micaela Röman fortsätter som chefredaktör för Östra Nyland och Borgåbladet. KSF Media ger också ut Hufvudstadsbladet och Västra Nyland.

- Vi avser inte att sammanslå de två lokaltidningarna utan är måna om det fortfarande finns både en svensk- och en finskspråkig tidning i Lovisaregionen. Tidningarna kommer också i fortsättningen att konkurrera då det gäller nyheter och annat innehåll. Däremot är det klart att vi söker synergier och gemensamma lösningar då det gäller t.ex. medieförsäljning, ekonomiadministration, tryckning och distribution, säger KSF Medias vd Henrik Johansson.

Enligt honom är målsättningen med affären att skapa en stark lokal medieverksamhet, som betjänar både läsare och mediekunder på de båda inhemska språken. Utgivningen av Pyhtäänlehti-Pyttisbladet i Loviisan Sanomats regi fortsätter också.

- Loviisan Sanomat gjorde i fjol sitt näst bästa resultat någonsin och upplagan fortsatte att växa. Vi har dock redan under några års tid sökt en samarbetskumpan i mediebranschen för att kunna fortsätta utveckla lokaltidningen, berättar verkställande direktören och chefredaktören för Loviisan Sanomat, Arto Henriksson.

Henriksson konstaterar att diskussioner om utökat samarbete mellan Loviisan Sanomat och Östra Nyland i olika repriser förts under flera år. Det nu ingångna avtalet har förberetts sedan senaste höst. Han är mycket nöjd med affären som ger goda möjligheter till att utveckla och förstärka de båda lokaltidningarna.

- KSF Media och Östra Nyland är för oss en mycket lämplig samarbetskumpan i Lovisaregionen och ger de bästa möjligheterna till synergifördelar samt tryggar båda tidningarnas ställning i Lovisaregionen, säger Henriksson.