Foto: Lehtikuva

Kommissionen: Förbjud halvautomatiska vapen

22-julikommissionen föreslår att halvautomatiska vapen ska förbjudas och att det bör bli straffbart att genomgå terrorträning.

Kontrollen av vapen och kemikalier måste också bli bättre, anför kommissionen bland de 31 förbättringsåtgärder som listas i rapporten. Merparten av punkterna handlar om att förbättra samarbetet mellan olika instanser och myndigheter.

–Det fanns flera möjligheter att vara snabbare på Utøya, säger kommissionens ledare Alexandra Bech Gjörv.
De viktigaste orsakerna till att det brustit var att kapaciteten att hantera samordningen var för dålig på ledningscentralen, som blev överbelastad. Dessutom var kommunikationsutrustningen bristfällig.

Tolv minuter hade kunnat sparas

En del av polisinsatsen på Utøya sköttes bra, enligt kommissionen. Poliser från tre distrikt ryckte snabbt ut mot ön efter första larmet om skjutning och de poliser som sattes i land på ön skötte sin uppgift med mod.
Men det tog 35 minuter från det att polisen kom på plats på fastlandssidan tills första polis stod på Utøya.

–Oacceptabelt, säger Bech Gjörv.
Med en bättre plan hade polisen kunnat vara på ön åtminstone tolv minuter tidigare.
Beslutet att lasta för många polismän och för mycket utrustning i den lilla gummibåten–som sedan fick motorstopp och började ta in vatten–var fel och omotiverat.

–Det satte insatsen och personal i fara, säger Bech Gjörv.

Åkte till fel ö

Verdens Gang skriver i dag att polisen först åkte till fel ö. Geitøya är en obebodd ö som ligger strax i närheten av Utøya och det var dit polisen först var på väg den 22 juli 2011.

Vidare anser kommissionen att angreppet mot regeringsbyggnaden i Oslo kunde ha förhindrats om säkerhetsåtgärder, som redan beslutats, hade verkställts. Grubbegata utanför det norska regeringskvarteret borde ha varit avspärrad för biltrafik 2011, anser kommissionen.

Trots att beslut om att stänga gatan och alla tillstånd fanns hade ingenting gjorts.
Tillsyn, ledning och styrning har bland annat brustit. "En trist historia", tycker ledaren för kommissionen Alexandra Bech Gjörv.

–Hade gatan varit säkrad hade gärningsmannen kunnat välja andra mål, men inte Höyblokka (byggnadskomplexet där statsministerns kontor finns), säger Bech Gjörv.

Anders Behring Breivik sköt 69 personer på Utøya och dödade 8 med en bomb i Oslo centrum i juli i fjol.

Rapporten innehåller 31 förslag på hur säkerheten bör förbättras i Norge.