Foto: Johannes Tervo

Hektisk höst väntar riksdagens lagutskott

I väntan på att riksdagen ska öppna igen och ta sig an en rad nya lagförslag har justitieminister Anna-Maja Henriksson ägnat sina spridda semesterveckor åt röjningsarbete på stugan. – Det är så roligt att arbeta när man genast ser resultat av sitt arbete.

Sport, skärgårdsliv och bygga samhälle. Så sammanfattade Anna-Maja Henriksson sina intressen inför förra riksdagsvalet. Det gäller ännu, även om proportionerna gradvis förändrats.

– Bygga samhälle-delen har tagit över det mesta sedan jag gav lillfingret åt politiken för femton år sedan. Men jag är glad att jag får arbeta med det som intresserar mig och över det förtroende jag fått.

Vi sätter oss ner vid båtmackens kafé i Gamla hamn och tar varsin kaffe ur pappmugg.

– Jag dras till havet. När jag inte hinner ut till stugan brukar jag gå med hunden här runt viken, säger Anna-Maja Henriksson.

Under sommarmånaderna blir det i alla fall en del skärgårdsliv. Sommarens semester har varit fragmentarisk och blev avbruten bland annat när riksdagen sammankallades för att besluta om stödpaketet till Spanien i mitten av juli.

– Jag hann få en dryg vecka när jag var helt ledig ute på stugan. Där ute på verandan får man en ny horisont. Det finns alltid något att göra som håller tankarna borta från jobbet.

Familjen Henriksson har en ombyggd fiskarstuga på en ö i skärgården utanför Jakobstad. Den här sommaren tömdes en gammal förrådsbyggnad på gammal fiskeutrustning och nästa sommar ska den nya bastun invigas.

– Vi har insett att det lönar sig att anlita yrkesfolk när det ska byggas. Däremot målar jag gärna fönsterkarmar eller rensar buskar och sly från tomten. Det ger en kick när jag får se ett direkt resultat av mitt arbete.

Som justitieminister tar det minst ett år innan man får sina lagförslag handlagda, remitterade och klara för riksdagen.

– Många av de beredningar som startats för drygt ett år sedan, när regeringen inledde sitt arbete, kommer till riksdagen nu i höst. Lagutskottet kommer att ha fullt upp, det lovar jag.

Bland höstens propositioner av fångvårds- och straffrättsreformer finns även en lagreform som reglerar snabblån.

– Jag har uppmanat tjänstemännen att prioritera beredningen av just den. Snabblån är ett växande samhällsproblem, allt fler fastnar i lånefällor, där lån betalas med nya lån.

Det är lätt att jämföra med de stora lånefällorna i Europa.

– Ja, det är viktigt för statsfinanserna att hushållens ekonomi är i skick. Varje land i Europa måste se till att sköta sin ekonomi och det börjar med hushållens konsumtion. Vi borde också få in mera ekonomi i skolundervisningen. Nu blir det allt vanligare att 20-åringar är skuldsatta över öronen.

Lagförslaget innehåller en reglering om ett räntetak, men inget om den aggressiva marknadsföringen med finstilta villkor som förknippas med snabblån.

– Otillbörlig marknadsföring är redan förbjuden i lag, men det kan vara svårt att övervaka alla övertramp. Med räntetaksregleringen skulle vi i alla fall få bort de horribla räntenivåerna på uppemot 900 procent på årsnivå.

Alla snabblånskunder är inte ute efter att impulskonsumera lyxvaror.

– Nej, det är sant. Om snabblånen försvinner måste man se till att det finns andra alternativ när tvättmaskinen pajar eller när man måste gå akut till tandläkaren. Jag har pratat med min ministerkollega Maria Guzenina-Richardson om hur sociala krediter kunde utvecklas. Nu finns de i ett tjugotal kommuner i landet, men alla borde ha tillgång till dem oberoende av vilken kommun man bor i.

Ska fattiga låna offentliga pengar i stället för att få stöd?

– Nej, men det bör finnas en möjlighet att få låna till oförutsedda utgifter, speciellt för människor som inte är varaktigt beroende av socialstöd och som inte får banklån beviljade.

Kommunerna är knappast glada över att få ytterligare en uppgift uppifrån att sköta.

– Nej, men de kan ju tänka hur mycket de sparar genom att hjälpa människor som tillfälligt är i penningknipa.

Telefonen ringer och familjen undrar om hon kommer och äta med dem. Senare på kvällen ska de gå och se Jaros hemmamatch. Sporten fick nästan inget utrymme den här gången, det blev mest samhällsbyggande. Och lite skärgårdsliv.

Anna-Maja Henriksson

född: 1964 i Jakobstad

familj: maken Janne, tonårsdöttrarna Malin och Mikaela och hunden Romeo, en bischon frise

jobb: justitieminister

det bästa med sommaren:
Värmen, havet, tid att umgås med vänner och bekanta

äter helst sommartid:
Nypotatis, rökt sik och en fräsch sallad. Med ett torrt vitt vin.

boktips:
Stieg Larssons trilogi, allt av Kjell Westö och Lars Sund. Jag brukar läsa årets Finlandiaprisvinnare och deckare på sommaren. Köpte nyligen Zlatanboken på Arlanda.