Omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson och Susanna Huovinen på SDP:s sommarmöte i Nyslott. Foto: Lehtkuva / Sari Gustafsson

SDP stöder bindande personaldimensionering inom äldreomsorgen

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen stöder förslaget om att den nya lagen om äldreomsorgen ska innehålla bindande regler för hur stor personalen på vårdhemmen bör vara.

Gruppen, som har samlats till sitt sommarmöte i Nyslott, stöder omsorgsminister Maria Guzenina-Richardsons (SDP) förslag om att bestämmelserna bör träda i kraft redan nästa sommar och att de pengar som behövs för detta bör tryggas under budgetbehandlingen i slutet av augusti.

Också Vänsterförbundet kräver att lagen om äldreomsorgen ska innehålla en skrivning om hur stor personal det bör finnas på vårdhemmen. Vänsterförbundets vice ordförande Aino-Kaisa Pekonen säger att kommunerna inte behöver ha egen beslutanderätt i en så här viktig fråga. Pekonen säger att bestämmelser om ett minimiantal vårdare minskar behovet av korttidsanställda vikarier.

Leena Rauhala som är vice ordförande för Kristdemokraternas riksdagsgrupp säger att partiet kräver minst en förordning om personaldimensioneringen.