100 miljoner euro riktas till att utveckla och förbättra kvaliteten på den allmänbildande utbildningen Foto: LEHTIKUVA

Mindre undervisningsgrupper och mer eftisvård

Undervisnings- och kulturministeriet föreslår knappt 6,7 miljarder euro i anslag för sitt förvaltningsområde för 2013. Det är en ökning på 20 miljoner euro jämfört med förra året.

Enligt regeringens tidigare beslut fryser man av besparingsskäl universitetsindexet och statsandelsindexet för 2013. Det här gäller dock inte statsandelar för teatrar, orkestrar och museer.

Samhällsgarantin för unga finns inskrivet i regeringsprogrammet och innehåller även utbildningsgarantin. Dessa träder till fullo i kraft 2013. För att förverkliga garantin ökas antalet utbildningsplatser. Man omorganiserar också platserna.

För förverkligande av ungdomsgarantin reserveras ur statsbudgeten årligen totalt 60 miljoner euro för undervisnings- och kulturministeriet och arbets- och näringsministeriet, som man kommit överens om tidigare. Man föreslår också 27 miljoner euro för kompetensprogrammet för unga vuxna.

Enligt förslaget skall ca 100 miljoner euro riktas till att utveckla och förbättra kvaliteten på den allmänbildande utbildningen. Den grundläggande utbildningens kvalitet förbättras bland annat genom att minska undervisningsgruppernas storlek, 60 miljoner euro. Rätten till en trygg och flexibel skoldag stärks genom ökad morgon- och eftermiddagsverksamhet samt genom att stöda skolornas klubbverksamhet, 11 miljoner euro.

För sitt förvaltningsområde har undervisnings- och kulturministeriet reserverat totalt 6 664 miljoner euro.