Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Urpilainen: Nu måste vi förbereda oss för sämre tider

Recessionen kastar en skugga över budgetförhandlingarna, som inleds i dag.

Krisen i Europa kastar sin skugga över budgetförhandlingarna, enligt finansminister Jutta Urpilainen. I praktiken innebär det att det inte finns rum för något velande eller vacklande.

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) uppgav i en intervju med Yle att det inte behövs några nya skatteskärpningar eller nedskärningar i Finland trots det dystra läget i Europa.

Jutta Urpilainen är inne på samma linje. Hon säger att vi inte kan vara säkra på om det är fråga om en lång period av långsam tillväxt, eller en lika allvarlig tillbakagång som recessionen 2008. Därför är heller inga skattelättnader eller ökade anslag att vänta.

– Nu måste vi se till att förbereda oss för sämre tider. Om det ekonomiska läget försvagas måste vi klara av att stöda sysselsättningen och tillväxten med ytterligare åtgärder, säger Urpilainen, och tillägger att konjunkturväxlingarna utomlands snabbt märks även hos oss.

I nästa års budget ingår skatteskärpningar och nedskärningar i lika mått. Inget ministerium klarar sig undan nedskärningarna. De mest betydande skatteskärpningarna gäller i sin tur momsen, förvärvsinkomstbeskattningen och beskattningen av stora pensioner och arv. Dessutom införs troligtvis en solidaritetsskatt för de finländare som tjänar över 100000 euro per år.

Finlands ekonomiska utsikter ser inte särskilt lovande ut just nu. Den ekonomiska tillväxten minskar, de nya företagen är få och bland annat Nokia har meddelat om enorma uppsägningar. Enligt finansministern är Finlands ekonomiska situation ändå stabil jämfört med många andra länder i Europa.

– Vi kan vara nöjda med att vi vidtagit rätt åtgärder för att stärka vår egen ekonomi, säger Urpilainen, med hänvisning till kreditvärderingsinstitutet Moody's bedömning om Finlands fortsatt stabila ekonomiska utsikter.

Kommunernas måste leverera

Nu måste kommunerna leva upp till de så kallade kriterierna för starka kommuner. Om en kommun misslyckas med ett enda av kriterierna blir det dags att utreda en fusion. Urpilainen tar inte ställning till om kommunerna kan få hjälp med att ordna sina tjänster, eller om ministeriet valt att propsa på kommuner att gå samman.

– I förhandlingarna om budgetramen kom vi överens om tilläggsbesparingar som gäller även kommunerna – nu är det dags att skrida till verket med dem. Resten av besluten fattas under budgetförhandlingarna, säger Urpilainen.

Omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson (SDP) meddelade för ett par veckor sedan att hon ändå vill ha med en paragraf om personalstyrkan i dygnetruntvården i den nya lagen om äldreomsorgen. Urpilainen säger att det inte fattats några beslut om huruvida omsorgsministern kan få det anslag hon önskar.

– Ministern har framfört sitt förslag. Hela regeringen beslutar om prioriteterna i sista hand.

Finansministern understryker ändå att frågan om äldrevården är viktig för SDP.

– Vi värderar frågan högt, men det har inte fattats några beslut om ökade anslag.

Finansministeriets budget grundar sig på regeringens beslut om ett anpassningsbehov på 2,4 miljarder euro fram till 2015.