Tjuvar slår till främst i obelysta båthamnar där aktiviteten är låg nattetid. Stefan och Nancy Käld går liksom de andra medlemmarna i båtklubben nattvakt enligt ett rullande schema. Foto: Mats Sandström

Sensommaren ger båttjuvar nya möjligheter

Nu ökar risken för stölder på båtar och utombordsmotorer på nytt när dygnets mörka timmar blir fler. Nya utombordsmotorer är det mest stöldbegärliga objektet och värst utsatta är dåligt upplysta, folktomma småbåtshamnar.

Under sommaren har en stöldvåg dragit över Jakobstadstraktens småbåtshamnar. I slutet av juli stals bland annat en Buster, som var försvunnen ett dygn innan ägaren hittade den i en annan av stadens småbåtshamnar. Med hjälp av polisen kunde ägaren ta tillbaka sin båt och fyra misstänkta lokala ynglingar anhölls för en serie stölder.

– Härvan håller på att nystas upp nu. Vi hittade även andra stulna båttillbehör i båten och de kan kopplas till personerna som är kända av polisen sedan tidigare, säger äldre kriminalkonstapel Henrik Back på Jakobstadspolisen.

Hittills i år har polisen nationellt fått in sju procent färre anmälningar från båtägare, jämfört med perioden januari–juli 2011.

I Mellersta Österbottens polisdistrikt finns en stark avvikelse med sjutton anmälningar i år jämfört med tre under samma period förra året, säger Juha Helenius, specialforskare på Polisyrkeshögskolan.

Ett gäng som ger sig i kast med båtstölder kan tillfälligt höja statistiken lokalt, men på nationell nivå får polisen in rapporter om vandalism och bensinstölder från båtägare under hela sommarhalvåret.

– Tjuvarna slår till när det är mörkt och låg aktivitet i hamnarna. Under sensommaren och på hösten, när dygnets mörka timmar blir fler och båtar tas upp på land, uppstår en ny möjlighet för tjuvar. Det är lättare att skruva loss en motor när båten står på land, säger Aku Pänkäläinen, säkerhetsexpert på Finansbranschens Centralförbund.

Under sensommaren och hösten har professionella utländska ligor på senare år härjat i landets småbåtshamnar. De väljer noggrant och slår till mot specifika båttillbehör.

Speciellt utombordsmotorer är eftertraktade, nya fyrtaktare som har mellan 40 och 150 hästkrafter. De smugglas utomlands där det tydligen finns en marknad, säger Aku Pänkäläinen.

Några stenkast från sommarens värst stölddrabbade småbåtshamn har Segelsällskapet i Jakobstad tre bryggor med totalt 130 platser. Där finns övervakningskameror och medlemmarna ställer upp och patrullerar under dygnets mörka timmar.

– Lite ofog på området runt bryggorna har vi haft, men inga stölder eller vandalism på båtarna, säger Stefan Käld, ordförande i SSJ.s motorbåtssektion.

– Vissa medlemmar har föreslagit portar som håller obehöriga utanför bryggorna, men de flesta vill att allmänheten ska kunna komma ut och titta på våra båtar, tillägger han.

Han och frun Nancy Käld bor i sin båt från april till oktober och tar liksom andra medlemmar sina nattvaktspass i ett rullande schema. Ett pass pågår i fyra timmar, antingen från klockan 22 till 2 eller från 2 till 6 på morgonen.

– Det är alltid någon här ute på bryggorna som märker om något misstänkt är på gång. I våras såg vi en okänd man i en gummibåt som körde nära bryggorna och verkade spana in vad som fanns, så vi är på vår vakt, säger Nancy Käld.

– Vi har inga befogenheter att ta till våld. Om vi skulle se något misstänkt ringer vi polisen, konstaterar Stefan Käld.

Paret Käld vill också höja ett varningens finger för att köpa båtmotorer och tillbehör på den privata andrahandsmarknaden. En del båtar blir trots allt länsade av inhemska förbrytare.

– Det verkar vara lätt att sälja stöldgods med alla loppisar och marknader på nätet. Folk borde verkligen kolla vad de köper i andra hand av okända personer, tycker Nancy Käld.