HBL/Niklas Tallqvist

Mattbryggorna får användas tills de murknar bort

Helsingfors stad låter bli att renovera mattbryggorna. Bryggorna får användas tills de murknar, men var Helsingfors invånare ska tvätta sina mattor i framtiden är ännu oklart. Anläggningar uppe på land kommer inte att byggas på många år.

Anita Viitanen låter sig inte störas av turisterna som fotograferar henne då de passerar mattbryggan i Brunnsparken. Hon fortsätter att skrubba med rejäla tag.

– Det är sorgligt att staden inte bryr sig om att hålla den här fina och unika traditionen vid liv. Jag önskar så innerligt att de här bryggorna får finnas kvar, säger hon.

Viitanen är född och uppvuxen i Brunnsparken och tycker att mattvätt på bryggorna hör sommaren till. Som liten hängde hon här tillsammans med sin mamma, och att tvätta mattor här är en tradition. Varje sommar ställer hon sig på bryggan för att skrubba sina trasmattor riktigt rena. När hon tar fram dem innan jul doftar de fortfarande havsvatten och tallsåpa, påstår hon.

Men traditionen kommer inte att leva länge till. Helsingfors hamn som ansvarar för bryggorna kommer att utföra bara mindre ytrenoveringar av bryggorna i fortsättningen. När mattbryggorna så småningom har murknat ersätts de inte med nya.

Det är främst av hänsyn till miljön som staden inte vill bevara bryggorna. Tvättandet bidrar till övergödningen i Östersjön, något som Viitanen fnyser åt.

– Mattvättandet är Östersjöns minsta problem. Lantbruk och industrier förorenar Östersjön mycket mer. För övrigt bryr sig alla som kommer hit om naturen, jag har aldrig sett någon använda annat än tallsåpa, säger hon.


Miljönämnden får stå ut i fem år tillHelsingfors stads miljöchef Päivi Kippo-Edlund förstår att mattbryggorna är viktiga som kulturellt arv men tycker ändå att det vore bättre om staden skulle ersätta mattbryggorna vid havet med anläggningar uppe på land.

– Tallsåpa är bättre än vanligt tvättmedel, men bäst skulle det nog vara att tvätta på land. Miljönämnden har gjort ett förslag om saken, säger Kippo-Edlund.

Det finns 14 mattbryggor i Helsingfors. De kommer antagligen att murkna inom fem år, tror Ville Alatyppö på stadens byggnadskontor. Enligt honom har staden ännu inte en plan för hur man ska ersätta mattbryggorna.

Alatyppö säger att staden inte planerar att bygga några mattvättningsanläggningar på land under de närmaste åren. Han är inte säker på om det hör till stadens plikter att erbjuda anläggningar för mattvätt.

– Det finns tvätterier som utför sådana tjänster. Vi lever i ekonomiskt svåra tider och då måste man fundera på om det finns viktigare saker att lägga pengar på, tycker han.

Esbobor tvättar på land
I Helsingfors finns det för tillfället bara en mattvättningsanläggning på land. Den finns i Bocksbacka och enligt Alatyppö har den varit i flitig användning och responsen har varit positiv.

Anita Viitala har inte testat anläggningen i Bocksbacka och tänker inte göra det heller. Om staden förbjuder tvätt i havsvatten och i stället satsar på anläggningar med avlopp tänker hon sluta tvätta för hand. Enligt henne är det just havsvattnet som är det viktiga.

– Om man ska tvätta med sötvatten kan man lika gärna föra mattorna till tvätteriet, tycker hon.

I Esbo är det förbjudet att tvätta mattor i havet sedan många år tillbaka. Staden har i stället ordnat med fem mattvättningsanläggningar på land.

Reijo Pussinen tycker att mattvätt utan saltvatten duger riktigt bra. Att tvätta bland träden är lika rogivande och somrigt som mattvätt vid havet.

– Staden har ordnat det här riktigt bra. Det finns många ställen uppe på land där man kan tvätta. Jag vet inte om det är lönsamt för staden med alla rör och ventiler som måste hållas i skick och vatten är inte gratis, men det är bra med tanke på Östersjön, säger han.

Parkarbetschef Anne Mannermaa säger att det inte är någon stor ekonomisk satsning för staden, en mattvättningsanläggning på land är billigare att underhålla än till exempel en lekpark.

Pussinen tvättar väldigt sällan mattor i havet nu för tiden.

– Här kan jag använda vanligt tvättmedel för bästa möjliga resultat. Vattnet rinner ner i avloppet, inte i Östersjön, så man kan använda andra medel än tallsåpa med gott samvete, säger han.