Vägglusen är 4–5 millimeter lång. Den bits. Betten ser ut som myggbett och kliar. Foto: Hbl-arkiv

Vägglöss oroar studerande

Studenter tål sjaskiga förhållanden, men vägglöss ska ingen behöva stå ut med. I Haga har vägglössen pinat Hoas hyresgäster i många år.

– Jag är jätterädd att lössen ska invadera också vår lägenhet. I granntrapporna har man hittat vägglöss, och vi har gemensam bykstuga så lössen kan lätt sprida sig, säger Sharon Choi från Hongkong.

Choi bor i Norra Haga tillsammans med Inka Oikarinen sedan två år tillbaka. De hyr lägenheten via Hoas som förmedlar studentbostäder i Helsingfors. Enligt Oikarinen har vägglössen varit ett problem i både deras trappa och i granntrapporna så länge de bott i lägenheten.

– Med jämna mellanrum slängs madrasser bort och vi har haft många inspektioner i husbolaget, så jag antar att vägglössen fortfarande är ett problem, säger Oikarinen.

I just Chois och Oikarinens lägenhet har man inte hittat vägglöss men inspektionerna fortsätter, vilket tyder på att lössen finns kvar i husen. En hyresgäst blev omplacerad av Hoas år 2010 efter att vägglöss hittades i hennes lägenhet. Också Oikarinen har ansökt om att få bli omplacerad, men eftersom inspektörerna inte har hittat något i lägenheten där hon bor anses hennes situation inte vara akut.

– Det verkar som om husbolaget och Hoas inte tar problemet på allvar. Lägenheterna hyrs av studenter som flyttar in och ut i snabb takt och jag tycker att det är orättvist att det kommer nya hyresgäster som inte är medvetna om problemet, säger Oikarinen.

Mellanhänder bekämpar
Hoas kundchef Liina Länsiluoto är medveten om att det finns vägglöss i lägenheterna som de hyr ut. Hon säger också att det är på deras ansvar att problemet åtgärdas. Enligt henne är det ändå naturligt att det finns vägglöss i Hoas lägenheter eftersom vägglössen är ett växande problem i alla lägenheter.

Hoas har fått fler larm om vägglöss än tidigare under de senaste åren.

– Vi tar förstås det här på allvar. I praktiken fungerar det så att vi skickar en inspektör till platsen. Vi samarbetar med företag som är specialiserade på ohyra, säger hon.

Företagen som är specialiserade på ohyra sköter sedan om inspektioner och avlusning.

Länsiluoto säger att Hoas inte gärna flyttar på de hyresgäster som bor i en lägenhet med vägglöss.

– Enligt de specialister som vi har konsulterat är det bättre att bo kvar i samma lägenhet och åtgärda problemet där. Om invånaren flyttar så följer vägglössen med och då sprids problemet, säger hon.

Länsiluoto säger att Hoas gör sitt bästa för att invånarna ska få information om vägglössen.

Enligt Sharon Choi och Inka Oikarinen har de inte fått tillräcklig information om vad som pågår. De kan inte göra annat än hoppas att lössen inte tar sig in i deras lägenhet.

– Varje gång en mygga biter blir jag rädd för att det är en vägglus, säger Choi.

Oikarinen ska åka utomlands som utbyteselev så hon lämnar lägenheten i Haga i höst. Någon ny stackare får flytta in i luskvarteret i hennes ställe, och det tycker hon är synd.

– Den allmänna uppfattningen tycks vara att allt duger för en studerande, säger hon.