Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino träffade Julian Assanges mor Christine Assange. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Rodrigo BuendiaAssange trä

Ecuador vill hindra utlämning av Assange till Sverige

Ecuador vill förhindra en utlämning av Wikileaksgrundaren Julian Assange till Sverige. Utrikesminister Ricardo Patino säger att man är besviken över Sveriges beslut att inte förhöra Assange på Ecuadors ambassad i London.

– Om vi hade fått ett positivt svar av Sverige hade vi övervägt ett annorlunda beslut, säger Ricardo Patino.

Patino tillägger att han via inofficiella vägar har fått höra att Sverige har tackat nej till Ecuadors förslag. Sveriges beslut gör hela frågan ännu mera invecklad och påverkar Ecuadors agerande då man behandlar Julian Assanges ansökan om asyl.

En representant för den svenska åklagarmyndigheten har berättat att åklagaren Marianne Nyh har tackat nej till Ecuadors förslag. Hon har dock inte direkt varit kontakt med myndigheterna i Ecuador. Sveriges utrikesminister Carl Bildt har inte velat kommentera saken.

Assange är misstänkt för sexualbrott i Sverige och de svenska myndigheterna vill att han ska överlämnas dit för förhör.

Men Assange fruktar att han överlämnas vidare till USA där han kan räkna med åtal för spioneri. Han har därför hållit sig gömd på Ecuadors ambassad i London redan en längre tid.