Blågrönalger utanför Helsingfors för några år sedan. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Det varma vädret kan öka blågrönalgerna

Blågrönalgerna kan öka i augusti om det fortsätter att vara varmt, spår Finlands miljöcentral.

Det varma vädret gör att förekomsten av blågrönalger kan öka i augusti både i sjöarna och ute till havs, spår Finlands miljöcentral. Yttemperaturen i vattnen stiger sannolikt i början av månaden.

Om algblomningen tilltar väntas den börja först i övergödda sjöar och i Skärgårdshavet där man redan iakttagit små mängder alger. Utgående från näringsmätningar som gjordes under vintern finns det också en stor risk för algblomning i den norra delen av Östersjön.

Om förhållandena är gynnsamma kan algblomning uppstå på några dagar. Blågrönalger eller cyanobakterier som de egentligen heter kan finnas i vattnet så länge yttemperaturen är över 17 grader.

–Vissa år har det förekommit blågrönalger till och med i september, konstaterar forskare Sirpa Lehtinen på Finlands miljöcentral.

Enstaka iakttagelser

Hittills har det förekommit exceptionellt lite blågrönalger denna sommar. Iakttagelserna har legat under genomsnittsvärdena på lång sikt såväl i sjöarna som ute till havs. Miljöcentralen har också utgående från vinterns mätningar räknat med att algblomningen i år blir endast måttlig.

Ute till havs har endast enstaka förekomster av blågrönalger iakttagits i Skärgårdshavet och utanför Raumo. På öppet hav har inga blågrönalger observerats.

I sjöarna har den onormalt kalla yttemperaturen gjort att algförekomsten är liten. Små förekomster av blågrönalger har observerats på 33 officiella mätplatser och mycket alger på 6 platser. Små algmängder har observerats i enstaka sjöar runt om i landet. Mycket alger har observerats i Birkaland, Kajanaland, Tavastehus och Nådendal.

Riktigt riklig algblomning har hittills inte observerats i en enda sjö. Från allmänheten har några anmälningar om algblomning kommit.