Foto: Niklas Tallqvist. De som stöder medborgarinitiativ måste tills vidare fylla i en blankett. Leo Stranius på Luonto-Liitto är positivt överraskad över att nästan 30 000 personer redan stöder initiativet om att förbjuda pälsfarmning trots att det ännu inte går att göra det elektroniskt.

Aktivister hinner före långsamt ministerium

Inte förrän i december öppnas statens webbtjänst där det går att registrera sitt stöd för medborgarinitiativ. I stället har en ideell förening nu gjort en egen motsvarande tjänst. Det första medborgarinitiativet kommer troligtvis att handla om pälsnäringen.

Trots att det sedan mars är möjligt att lämna in ett medborgarinitiativ till riksdagen kommer statens webbtjänst för medborgar­initiativ inte att lanseras förrän i december.

– Vi har kommit bra i gång med arbetet och tidtabellen håller. I december kommer vi att öppna webbtjänsten, säger projektchef Teemu Ropponen på Justitieministeriet.

Det dröjer alltför länge, tycker föreningen Avoin Ministeriö som har skapat en egen motsvarande sajt. Nu väntar föreningen på att Kommunikationsverket ska ge grönt ljus.

– Utan någon stödtjänst för medborgare kan det hända att hela idén med medbor­garinitiativ aldrig börjar fungera, säger Joonas Pekkanen på Avoin Ministeriö.

Den här webbtjänsten är efterlängtad eftersom man via den kan stödja medborgarinitiativ. Något som tills vidare måste göras för hand med pappersblanketter. Längst hunnen på den fronten är ett medborgarinitiativ om att förbjuda pälsfarmningen i Finland som redan har nästan 30 000 underskrifter.

Initiativet som administreras av Animalia, Luonto-Liitto, Oikeutta Eläimille och Finlands djurskyddsföreningars förbund har nu över 28 000 underskrifter. Men att samla in namn som stöder initiativet måste tills vidare göras med hjälp av pappersblanketter.

– Vi har flera hundra frivilliga som jobbar med att samla in namn för det här, säger generalsekreterare Leo Stranius på Luonto-Liitto.

Läs mera i dagens Hbl!